felfázás szabadtéri edzés urzinol2021 egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a tavasz, amire mindannyian annyira vártunk, így végre megnyílt újra a lehetősége is, hogy a szabadban sportoljunk. Persze a bevállalósabbak télen is kimerészkedtek a hidegbe, a többség azonban még csak most húzza fel újra a futócipőt vagy kezdi látogatni valamelyik szabadtéri edzőparkot.

Az időjárás viszont még csalóka: az egyik pillanatban folyik az emberről a víz, míg a másikban fázunk. Mielőtt útnak indulunk, mindenképpen célszerű tehát ellenőrizni, milyen idő lesz aznap, de azt is figyelembe kell venni, mennyire erős a szél, illetve nem várható-e futó zápor.

Hajlamosak vagyunk sportolás után az átizzadt ruhában leülni egy padra és élvezni a tavaszi napsugarakat, vagy a futás befejeztével még sétálni egy kicsit. Csakhogy ennek később kellemetlen következményei is lehetnek, amelyeket érdemes megelőzni.

Azt is bele kell kalkulálnunk a szabadtéri sportolásba, hogy a legtöbb helyen nincs nyilvános WC, vagy ha van, sok esetben zárva tart. Emiatt gondban lehet az ember, miután megitta az összes folyadékot, amit magával vitt, de nincs lehetősége mosdóba menni, miközben még akár másfél órába is telhet, amíg hazaér. Nincs más választás, mint visszatartani a vizeletünket, ami azonban nem egészséges. Ezek után ne csodálkozzunk, ha másnap hajnalban a felfázás kínzó tüneteire ébredünk...!

Forrás: Shutterstock

Van azonban pár aranyszabály, amelyet betartva elkerülhetjük, hogy a felfázás megkeserítse az életünket:

1. Cseréljük le időben a nedves, átizzadt ruhát!

Ha futás vagy szabadtéri edzés után nem cseréljük le az átizzadt ruhát vagy fehérneműt, helyette még órákon át abban flangálunk, akkor nemcsak megfázhatunk, hanem ez bizony kedvez a felfázást okozó baktériumok elszaporodásának az intim tájékon és a húgyutakban. Ha tudjuk előre, hogy az edzés után nem fogunk rögtön hazamenni, tegyünk be váltóruhát és fehérneműt a hátizsákunkba, hogy átöltözhessünk, és ezzel elejét vegyük a kellemetlen tüneteknek. Ha erősen tűz a nap, olyankor inkább világosabb színű öltözéket válasszunk, méghozzá olyat, aminek az anyaga elvezeti a verejtéket.

Cseréljük le időben a nedves, átizzadt ruhát Forrás: Shutterstock

2. Ne engedjük kihűlni a derekunkat, altestünket!

Lehet, hogy éppen kellemesen meleg az idő, ám még ilyenkor is könnyen felfázhatunk, ha hideg kőre vagy padra ülünk. Bár megtévesztő az elnevezése, a felfázás nem közvetlenül a hidegtől, hanem a baktériumok okozta fertőzéstől alakul ki. Viszont ha leülünk egy hideg padra vagy akár fűre, a lehűlés csökkenti az altestünkben a helyi vérkeringést, ezáltal az immunrendszerünk védekezésében szerepet játszó sejtek áramlását, és így a kórokozók gyorsabban tudnak szaporodni. Azt se hagyjuk, hogy kilógjon a ruhából a derekunk vagy a hasunk. A változékony tavaszi időben mindenképpen öltözzünk rétegesen! Vigyünk magunkkal mindig egy vékony felsőt vagy kabátot, amelyet a derekunk köré tudunk kötni és amire esetleg rá is tudunk ülni, ha szeretnénk még sportolás után bámészkodni.

3. Időben menjünk el mosdóba, ne tartogassuk a vizeletet!

Soha ne tartsuk vissza a pisilést. A hólyagban hosszasan tartogatott, langymeleg, pangó vizelet ugyanis ideális körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához, ami miatt könnyen kialakulhat húgyúti fertőzés, például hólyaghurut. Ha pedig a kezeletlen fertőzés tovább terjed felfelé, az a vesék, vagy különböző kismedencei szervek gyulladását is okozhatja. Az sem megoldás, hogy kevesebbet iszunk, hogy majd ne kelljen WC-re mennünk. A bőséges folyadékbevitel elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy átmossuk a hólyagot, így megakadályozva a baktériumok megtelepedését. Úgyhogy mindenképpen úgy időzítsük a szabadtéri mozgásunkat, hogy előtte még el tudjunk menni mosdóba. Lehetőleg olyan helyet válasszunk a szabadtéri sportoláshoz, ahol van mód WC használatára vagy ahonnan gyorsan hazaérünk, ha szólít a természet.

Soha ne tartsuk vissza a pisilést Forrás: Shutterstock

4. Ne viseljünk műszálas alsóneműt!

Ne viseljünk műszálas alsóneműt, főleg ne tangát, mert könnyen beleizzadhatunk, ami melegágya a fertőzéseknek. Sportoláshoz legjobb a sportalsó, mely kényelmes, légáteresztő és nem csúszik el a mozgás hatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.