Kutatások kimutatták, hogy csökkent az agyban a szürkeállomány azoknál a koronavírusos betegeknél, akik oxigénellátásra szorultak, vagy sokáig magas lázzal küzdöttek.

Komolyan befolyásolhatja az agy működését a koronavírus azoknál a betegegeknél, akiknek oxigénellátásra volt szükségük a betegség alatt vagy magas lázuk volt hosszú ideig.

A Georgia Állami Egyetem kutatásából ugyanis kiderült, az ő esetükben csökkent a szürkeállomány térfogata az agy frontális-temporális hálózatában. Ez pedig azt eredményezte, hogy még hat hónappal a felgyógyulást követően is megfigyelhető volt, hogy csökkent a mobilitásuk.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock

Az agyunk szürkeállománya az információfeldolgozásban tölt be fontos szerepet, az itt megjelenő rendellenségek komolyan befolyásolhatják az idegsejtek kommunikációját.

A vizsgálat során 120 ember CT felvételeit nézték meg, közülük 58-an voltak koronásak. A Covidon átesett pácienseknél azt állapították meg, hogy csökkent a szürkeállomány. Akinek erősebb fájdalmaik voltak a betegség alatt, azoknál ez még nagyobb mértékben figyelhető meg – írja az Eurekalert.

Ez magyarázatot adhat arra is, miért jellemző a Covidon után sokaknál a hangulatingadozás és a mentális problémák.