Zavarba ejtő téma az intim szárazság? Pedig kell róla beszélni!

Forrás: Shutterstock -
intimhigiénia Cikatridina2021 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Modern korban élünk, ahol szinte mindent szabad. Ennek ellenére még ma is akadnak olyan témák, amelyek tabunak számítanak, vagy legalábbis kellemetlenül érezzük magunkat, ha beszélnünk kell róluk. Ilyen a hüvelyszárazság is.

A hüvelyszárazság egyáltalán nem ritka, egyes felmérések szerint életük során a nők fele találkozik ezzel a jelenséggel – ki tartósan, ki csak időszakosan. Sokan pedig úgy vélik, ez a probléma őket nem érintheti, holott a tünetek bármelyik nőnél kialakulhatnak, életkortól és életmódtól függetlenül.

De mi is a hüvelyszárazság?


Az egészséges hüvely váladékot termel, méghozzá úgy, hogy az itt található hámsejtek folyamatosan leválnak és elfolyósodnak. Mindez keveredik a hüvelyben élő, jótékony baktériumokkal, és így alakul ki az a savas váladék, amely minden egészséges intim flóra része.

A hüvelyflóra azonban rendkívül kényes, így akár a legapróbb változás is felboríthatja a normál működését.

Ennek következtében számos kellemetlenség kialakulhat ezen a területen. Gyakori tévhit, hogy a hüvelyszárazság csak a menopauzát követően éri utol a nőket, holott ezt a panaszt nem csupán a petefészek megváltozott hormontermelése okozhatja.
A változókor mellett a hüvelyszárazság hátterében számos tényező állhat, így az egészséges hüvelyben található jótékony baktériumok (tejsavbaktériumok) számának drasztikus csökkenése, a szülés, egyes gyógyszerek szedése, a helytelen táplálkozás, egy túlzásba vitt fogyókúra, a tartós stressz, bizonyos sportok, párkapcsolati gondok vagy a szexuális élet zavarai mind-mind előidézhetik. A hüvelyszárazság tehát bármelyik nőnél felütheti a fejét.

A hüvelyszárazság bármelyik nőnél kialakulhatnak, életkortól és életmódtól függetlenül Forrás: Shutterstock

A hüvelyszárazság tünetei és kezelésük

Sokan nem is gondolják, hogy a szexuális együttlétet kísérő esetleges diszkomfortérzet vagy fájdalom a hüvelyszárazság rovására is írható. Akárcsak az, ha a tampon nem csúszik akadálytalanul. De intő jel a viszketés, a szúró, feszülő érzés és az egyéb, irritációra utaló tünet, sőt aki tartósan hüvelyszárazságtól szenved, azoknál a húgyúti fertőzések is gyakrabban fordulnak elő. Mindezek pedig

negatívan befolyásolhatják egyrészt a párkapcsolatot, másrészt a mindennapi életet.

Mégis, mit tehetünk hüvelyszárazság esetén?

A hüvelyszárazság tüneteivel több fronton is felvehetjük a harcot.

  1. A hüvely falát ugyanúgy hámszövet borítja, mint a testünk többi részét, így itt is nagyon fontos a hidratálás. Ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, akkor nemcsak a szervezet egésze, de a hüvely is megkapja azt a nedvességet, amelyre szüksége van az egészséges intimflóra kialakulásához.
  2. Ne vigyük túlzásba azintim higiéniát, azaz jobb kerülni az erős mosakodószereket – pl. tusfürdőket – ezen a területen, sőt a gyakori irrigálást is. Ezek ugyanis felboríthatják a kényes belső egyensúlyt, és még irritációt is okozhatnak.
  3. A szexuális együttlét alkalmával szánjunk megfelelő időt a ráhangolódásra, ha pedig így is elmarad a nedvesedés, használjunk síkosítót, nehogy megsértésük a hüvely érzékeny hámrétegét.
  4. Amennyiben a tünetek tartósnak bizonyulnak, érdemes olyan hormonmentes készítményeket is bevetni, amelyek képesek helyreállítani a hüvely nedvességtartalmát, gyulladáscsökkentőek és elősegítik az esetleges hámsérülések gyógyulását is. Sokat segíthet egy olyan hüvelykúp kúraszerű, de szükség esetén tartós használata, amelynek hatóanyagai között megtalálható a magas vízmegkötő képességgel rendelkező hialuronsav, valamint hámosító, gyulladáscsökkentő, esetleg fertőtlenítő hatású gyógynövényi összetevők.

A hüvelyszárazság tehát bármelyik nőt utolérheti, de nem kell némán szenvednünk a tünetektől, mert létezik erre is hormonmentes, természetes megoldás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.