Amióta többféle oltóanyag áll rendelkezésünkre, civilek és szakmabeliek között sincs egyetértés, melyik a legjobb a koronavírus elleni védekezéshez. A tudósok, kutatók és orvosok nagy része abban azért megegyezik, hogy bármelyik oltás jobb, mint a fertőzés, így arra biztatnak mindenkit, adassa be magának, különösen most a negyedik hullám közeledtével

Nemrégiban Philip Dormitzer, a Pfizer tudományos igazgatója a Financial Timesnak beszélt arról, hogy a vakcinájuk miért tartalmaz csupán minimális mennyiségű mRNS-t. Azt mondja,  minimalizálni akarták a mellékhatásokat.

Összehasonlításképpen: a  Pfizer oltóanyagában 30 mikrogramm mRNS található, ezzel szemben a Moderna 100 mikrogrammot használt, a tudósok ennek tulajdonítják, hogy a Modernával oltottakban több antitest termelődik. 

A különbség ellenére azonban az oltási reakciók azonosak: fájdalom, bőrpír az oltás helyén, fáradtság, láz és izomfájdalom. 

Forrás: AFP

 

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!