Emberek, akiknek alkoholt termel a gyomruk

Forrás: Shutterstock -
betegség sörélesztő alkohol magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár elsőre talán szórakoztatónak, sőt, csábítónak tűnhet a gondolat, hogy valaki "képes" szeszt termelni a gyomrában, ez valójában egy igen veszélyes betegség.

Sokáig legendának tartották a betegséget, azonban mára bebizonyosodott, hogy valóban létezik. Japánban már az ötvenes évektől kezdve gyűlnek a feljegyzések arról, amikor valakinek ijesztően magas a véralkohol szintje, pedig bizonyíthatóan egy korty alkoholt sem fogyasztott.

Az önsörfőző-szindrómában szenvedő emberek emésztőrendszerében ijesztően magas mennyiségben van jelen egy élesztőgomba-faj. Az élesztőgomba lényege, hogy a cukrot alkohollá alakítja, ami ezután bekerül a véráramba, és részegség-érzetet okoz.

A betegség többek között fejfájást, hányingert, szédülést, szájszárazságot, fáradtságot, másnaposság-érzetet, de akár még szorongást és depressziót is okozhat.

A betegség többek között fejfájást, hányingert, szédülést, szájszárazságot, fáradtságot, másnaposság-érzetet okozhat Forrás: Shutterstock

Ebben a betegségben szenvedett egy 46 éves, látszólag teljesen egészséges férfi is. Sűrűn tapasztalt rosszulléteket, émelygést, sőt, a memóriája is gyakran kihagyott. A férfi több orvoshoz is elment, de semmit sem találtak a szervezetében, ami arra utalhatott volna, hogy bármi probléma van. Azonban a tünetei nem múltak el, sőt, egyre súlyosabbá váltak: egyszer majdnem elvették tőle a jogosítványát, amikor vezetés közben megállították a rendőrök és kiderült, hogy az alkoholszintje olyan magas volt, mintha 20 egységnyi alkoholt fogyasztott volna.

Egy másik alkalommal elesett, és annyira beverte a fejét, hogy kórházba került. Akkor bárhogy bizonygatta, hogy nem nem ivott a baleset előtt, az ápolók mégis azt javasolták neki, hogy fogyasszon kevesebb alkoholt - írja a New Scientist.

Végül azonban egy gasztroenterológus segített neki kideríteni, hogy mégis mi zajlik a szervezetében. Kiderült, hogy a szervezetében nagy mennyiségű saccharomyces cerevisiae gombát mutattak ki, ami nem más, mint sörélesztő. Hosszas kivizsgálás után megállapították, hogy minden alkalommal, amikor a férfi szervezetébe szénhidrát jut, megemelkedik a véralkoholszintje, azaz tulajdonképpen a szénhidráttól rúg be.

Minden alkalommal, amikor a férfi szervezetébe szénhidrát jut, megemelkedik a véralkoholszintje Forrás: Shutterstock

Akkor alakulhat ki, ha a bélrendszer mikrobiomjának összetétele felborul, és olyan mikrobák szabadulnak el, melyek a szénhidrátot alkohollá alakítják. A férfi szervezete valószínűleg egy antibiotikumra reagált rosszul, és ezért alakult ki nála a betegség.

A ritka betegség másik neve az auto-sörgyár-szindróma, és bár elsőre talán szórakoztatónak tűnhet, valójában egy igen veszélyes betegség. Ahogy a fenti történetből is látszik, a férfi ön- és közveszélyessé vált, de a tünetek ezen kívül is számtalan esetben nehezítik meg a beteg életét: mivel a szénhidrát hozza elő a tüneteket, igencsak szűkül a biztonsággal fogyasztható ételek köre, a krónikus fáradtság pedig rengeteg lehetőségtől fosztja meg az embert.

Az auto-sörgyár-szindrómát nem lehet gyógyítani. Egyes gyógyszerekkel és diétákkal valamennyire kordában lehet tartani, de végleges gyógymódot eddig még nem sikerült felfedezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.