Ne dőljünk be: ez a 3+1 tévhit terjed az influenza elleni védőoltásról

védőoltás tévhitek influenza elleni vakcina influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Novák Hunor gyermekorvos az influenzaoltásról szóló videójában beszél arról, milyen tévhitek terjednek az influenzaoltással kapcsolatban és mik a tények. 

Dr. Novák Hunor nagyon fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy hat hónapos kor felett mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás, különösen azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek, 50 év felettiek, várandósak vagy elhízottak - írja a Ripost.

Az influenza elleni védőoltás mindenkinek javasolt hat hónapos kor felett. Forrás: Shutterstock

A szakember szerint sokan elzárkóznak az influenza elleni védőoltástól, mely leginkább az egyre jobban elterjedő tévhiteknek köszönhető.

1. tévhit

Akinek tojásallergiája van, az nem kaphat influenza elleni védőoltást. Ez egyértelműen nem igaz.

2. tévhit

Ha náthásak vagyunk, köhögünk, akkor nem adathatjuk be az influenza elleni vakcinát. Az orvos szerint ez is tévedés, ilyenkor is nyugodtan beadható a védőoltás.

3. tévhit

Túl kicsi a gyerek az influenza elleni védőoltáshoz, meg kell várni, hogy megerősödjön az immunrendszere. Novák doktor megjegyzi: 6 hónapos kortól nyugodtan adható az influenza elleni védőoltás.

+1. tévhit

Influenzásak lehetünk az influenza elleni védőoltástól. A gyermekorvos nyomatékosan megjegyzi: a Magyarországon kapható influenza elleni vakcinák egyike sem tartalmaz élő influenzavírust, így kizárt, hogy influenzás megbetegedést okoznának.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.