Citrusfélék, a tél egészségbombái

Forrás: pixabay -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorunkban hihetetlen izgalommal töltött el, ha véletlenül egy vérnarancsra bukkantunk. Bizsergető, egzotikus érzés volt beleharapni a kissé keserű, lédús gyümölcsbe, amit oly’ ritkán láthattunk. De vajon tudjuk-e, hogy tulajdonképpen ez egy egészen másik gyümölcs, mint a közönséges narancs? És még mennyi izgalmas citrusféle van. Nézzünk kicsit utána.
Forrás: pixabay


Februárra már igazán kiürülnek a nyáron és ősszel felhalmozott vitaminraktáraink, így ilyenkor nem árt az utánpótlás. Télen a legjobb megoldás erre, ha természetes forrásból szeretnénk bevinni, déli gyümölcsökből. A citrusféléknek rengeteg jótékony hatása ismert. Erősítik az immunrendszert. Nagyon jó C-vitamin és antioxidáns források. Jótékony hatással vannak az emésztésre. És a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepük van. Együnk hát minél több citrust, bőven van miből válogatni.

1. Citrom

Mi mással kezdhetnénk a sort, mint a citrusok királyával: a citrommal. Fantasztikus gyümölcs, vírusölő és serkenti az emésztést. Rengeteg vitamint tartalmaz. És nem utolsó sorban a fogyókúrázni vágyóknak is nagy segítség lehet a céljaik elérésében. Nem csak élelmiszerként, hanem a háztartásban is hasznát vehetjük, remek természetes tisztítószer. De távol tartja a rovarokat is, eltávolítja a rozsdát, semlegesíti a kellemetlen szagokat, kifehéríti a ruhákat, korpásodás ellen is remek. Még a szemölcsöt is segít megszüntetni. Igazi aduász.

2. Narancsok

- Sevillai narancs

Más néven keserű narancs, ami a britek kedvenc szószának az alapanyaga, és ez van a narancsos likőrökben is. A világ egyik legnépszerűbb, legnagyobb számban termesztett gyümölcse.

- Tangor

Más néven floridai narancs. Ez az édes narancsfajta a legegyszerűbb módon, frissen hámozva a legjobb, azon természetességében.

- Vérnarancs

A legfinomabb narancs hírében áll, biztosan azért, mert még az édes típusú narancsnál is édesebb, amit kicsi kesernyés íz fűszerez. A Földközi-tenger vidékén termesztik évszázadok óta. Rengeteg vitamint tartalmaz. Vörös színét az antocianin adja, ami a többi között antioxidáns hatású.

- Bergamott

Ezt a különleges narancsfajtát főként Olaszországban termesztik, és az a különlegessége, hogy az illata a fő vonzereje. Érdekesség még róla, hogy az Earl Grey teák fő alkotóeleme. Ő adja azt a különleges ízt, amit most is rögtön érzünk, ha egy teára gondolunk.

Narancsot persze szinte bárhol vehetünk, de kevés helyen tudjuk meg, hogy milyen típust is tartunk a kezünkben. Érdemes azért figyelni az akciókat, mindig hirdetnek a nagy élelmiszerláncok gyümölcs kampányokat. A Penny akciós újság például télen nagy vérnarancs vásárról szokott hírt adni.

Forrás: pixabay

3. Grépfrút és pomeló

A grépfrútról azért már jó pár éve tudjuk, hogy érdemes megszeretni a keserűségét, iszonyú sok jótékony hatása miatt. A pomeló viszont csak az utóbbi néhány évben lett népszerű Magyarországon. Malajziából és Polinéziából jött ez a túlzás nélkül óriásira nőtt citrusféle. Mindkettő tartalmazza az úgynevezett spermidin nevű anyagot, amiről azt kell tudni, hogy lassítja az öregedést. Így hát ne habozzunk megenni egy jó nagy pomelót egyedül, csak nyerhetünk vele. Egyetlen nehézség a pomelóval a pucolása. De egy jó késsel azért megoldható, arra viszont figyeljünk, a héj alatti fehér hártyát is szedjük le.

4. Buddha keze

Ez az aztán az izgalmas gyümölcs! A létező összes szempontból. Először is küllemre valóban egy kézre hasonlít sok újjal, innen a neve. Másodszor pedig, ha a citrusoknál megszokott lédús belsőt várunk tőle, akkor csalódni fogunk. Nem is a húsáért, hanem a héja miatt termesztik. Nagyon illatos és erős citromra hasonlít. Lereszelhetjük, ugyanakkor szeletelve is szokták használni.

Készíthetünk belőle például lekvárt is.

Forrás: pixabay

5. Citron, avagy cedrát

A végére hagytuk azt, amit tulajdonképpen az elején kellett volna, hiszen ez az a gyümölcs, amiből az összes többi citrusféle származik. Indiából és Burmából származik eredetileg. Héjának fogyasztása jó hatással van a cukorbetegségre. Megjelenése kissé csúfnak is mondható. Mint egy citrom, ami túl nagyra nőtt, ezért megráncosodott. Erősen göcsörtös, tüskés a felülete. Méretei pedig megdöbbentőek, elérhetik akár a 4kg-ot is.

Forrás: pixabay

Nem véletlen hát, hogy minden rokonunk nagy zsák naranccsal állít be, ha betegek vagyunk. Az majd segít – mondják, és tényleg segít. De ne csak akkor fogyasszunk déli gyümölcsöket, ha gyengélkedünk, hanem illesszük be a napi étkezésünkbe, nagyon jót fog majd tenni. Ne féljünk a különlegesebb gyümölcsöktől, egyszer mindent ki kell próbálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.