Ezért nem ajánlott a hüvelyöblítés: bakteriális fertőzés lehet a vége!

Forrás: Shutterstock -
vitagyn2022 hüvely intim egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bakteriális hüvelyfertőzés rengeteg nő életét megkeseríti, pedig sok esetben meg is lehet előzni a kialakulását. Hátterében ugyanis a higiéniai szabályok áthágása is állhat. Az intim tájék tisztán tartása nem bonyolult, mindössze néhány egyszerű szabályt kell fejben tartanunk ahhoz, hogy ne borítsuk fel a hüvelyflóránk egyensúlyát, hiszen az könnyen fertőzések kialakulásához vezethet. Fontos odafigyelni például a helyes törlési irányra, továbbá nemcsak az elhanyagolt, de a túlzott tisztálkodás is okozhat problémákat.

A hüvelynek hatékony a védelmi rendszere, de ha nem figyelünk eléggé, könnyen felborulhat a kényes intim egyensúly. A hormonrendszer és a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok, az úgynevezett Lactobacillusok felelősek a hüvely savas pH-értékéért és egészségének megőrzéséért. Minden nő hüvelyflórája egyedi, és a szervezetünk igyekszik azt egyensúlyban tartani, ám ha a védelmi rendszerben zavar támad, például ha a hüvely pH-ja megváltozik, akkor elszaporodhatnak odabent a kártékony baktériumok. A hüvelyi fertőzések pedig nemcsak kellemetlenek, hanem komoly szövődményekkel is járhatnak. Ha változást tapasztalunk, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ugyanakkor néhány szabály betartásával meg is előzhetjük a fertőzéseket.

Illemhelyi KRESZ

A hüvely számára kártékony baktériumok a testünkben is megtalálhatóak, emiatt sok esetben csak rajtunk múlik, hogy megakadályozzuk „illetéktelen területre" jutásukat.

Ezért kell odafigyelnünk az illemhelyi KRESZ betartására, azaz WC-használatkor a helyes törlési irányra.

A gáttájék ugyanis egyirányú utca, amin ha megfordulunk, azzal csak problémát okozunk magunknak. Ha ugyanis az irány nem megfelelő, máris baktériumok ezreit törölhetjük bele a hüvelyünkbe. A lényeg tehát: kizárólag elölről hátrafelé töröljünk, vagyis a hüvelytől a végbél irányába, és sohasem fordítva!

Figyelnünk mindig oda az illemhelyi KRESZ betartására Forrás: Shutterstock

A vécét is körültekintően kell használnunk, főleg, ha idegen helyen vagyunk. Legyünk inkább minden esetben a lehető legszigorúbbak, hogy csökkentsük a fertőzések kialakulásának esélyét. Fontos szabály, hogy soha ne üljünk rá idegen ülőkére, lehetőleg még akkor sem, ha azt letakartuk papírral. WC-használat előtt és után is fertőtlenítsük a kezünket, és ha lehet, ne használjuk a közös kéztörlőt, legyen nálunk inkább erre a célra papírzsebkendő. Az illatosított vécépapírokat és nedves törlőkendőket is kerüljük, mert ezek is felboríthatják a hüvely pH-ját.

Nem mindegy, mit viselünk

A megfelelő fehérnemű kiválasztására mindig oda kell figyelnünk, hiszen a nagyon szűk, műszálas anyagból készült bugyik akadályozzák a szellőzést. Ha ráadásként szűk nadrágot is viselünk, azzal a baktériumok és kórokozók szaporodásához végképp ideális környezetet teremtünk. Mindig viseljünk inkább pamutból készült, kényelmes fehérneműt aprócska tanga helyett, és ha szükséges – pl. mert edzés közben beleizzadtunk –, akár nap közben is váltsunk bugyit.

Túlzásba vitt higiénia

Az intim területünket valójában egyszerű tisztán tartani, és sokkal inkább azzal teszünk magunknak rosszat, ha túlzásba visszük a mosakodást odalent. Normál esetben csak a külső nemi szerveket kell megmosni, lehetőleg vízzel, vagy erre a célra vásárolható, enyhén savas kémhatású szerrel. A napi alapos mosakodásnál több törődést higiéniai szempontból nem igényel ez a terület.

A hüvely belülről történő tisztítását egyáltalán nem javasolják, ennek ellenére sokan megpróbálkoznak ezzel – talán azért, mert a hüvely természetes illatát kellemetlennek gondolják. Ez az eljárás azonban könnyen felboríthatja a természetes hüvelyflóra egyensúlyát, amivel akár komolyabb betegségek kialakulását kockáztathatjuk.

A hüvelyöblítés, avagy irrigálás tehát tiltólistás, ha csak nem az orvosunk írta elő számunkra.

A hüvely belülről történő tisztítását egyáltalán nem javasolják Forrás: Shutterstock

Az öblögetéssel ugyanis kárt tehetünk azokban a jótékony tejsavbaktériumokban, amelyek a hüvelyflóra egészséges egyensúlyáért felelősek, és amelyek megvédenek bennünket a különböző intim fertőzésektől. Hüvelyfertőzés esetén ráadásul az is előfordulhat, hogy a kórokozó baktériumok bejutnak a közeli húgyutakba is, ahol szintén fertőzést okozhatnak.

Különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy a szervezetünk természetes működésébe addig ne avatkozzunk bele, amíg az nem feltétlenül szükséges

– és ez a szabály a hüvelyflórára is érvényes. A szervezet igyekszik fenntartani a hüvely egészséges biológiai egyensúlyát, ám ha a túlzásba vitt tisztálkodással, illatosítással, vagy az illemhelyi szabályok felrúgásával felborítjuk a belső rendet, azzal a hüvelyfertőzések kialakulását kockáztatjuk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.