Így nyerheted vissza a szaglásodat a koronavírus után

Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library -
szaglászavar COVID-19 szaglás szaglásvesztés koronavírus szaglástréning
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus egyik leghosszabban fennmaradó és legkellemetlenebb tünete a szaglás elvesztése. A legtöbbeknél néhány hét múlva helyreáll az érzékelés, ám vannak, akik hónapokkal a fertőzés után sem éreznek szagokat és ízeket. Dr. Raj Sindwani, a Clevelandi Klinika fül-orr-gégésze most elmondta, mivel érdemes próbálkozni a teljes gyógyulás eléréséhez. 

Az orvos szerint a fertőzés lezajlása után a sóoldatos öblögetés, és a gyulladás csökkentésére szolgáló vényköteles szteroidos orrspray-k használata hatékony lehet, de ezen kívül a betegek szaglótréningnek is alávethetik magukat, ami megkönnyíti, hogy az idegrendszer szaglásért felelős része regenerálódjon. A legjobb illatok erre a virágos, a gyümölcsös, az aromás és a gyantás.

Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

"Az illatokból cseppentsünk egy pálcikára, és naponta kétszer 15-20 másodpercre tegyük az orrunk alá. Ha például rózsaolajat használunk, akkor képzeljük magunk elé a virágot, és próbáljunk meg emlékezni az illatára. A vizuális képzelet kombinálása az illatrészecskékkel ugrásszerűen beindíthatja a szaglást" - idézi Sindwanit az Egészségkalauz.

A szaglástréning hazánkban sem ismeretlen, ennek hatákonyságáról nemrég egy magyar orvos is beszélt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.