Ha penészes kenyérbe harapsz, fűbe harapsz? Tények a penészes ételekről

penész nemespenész penészgomba magazin penészes kenyér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veled is megtörtént már, hogy rákészültél, hogy valami nagyon finomba fogsz beleharapni, aztán érkezett az a furcsán undorító íz és az elrettentő látvány, a zöldes-szürkés penészfolt? Nos, felfedjük a titkot a penészes ételekkel kapcsolatban.

Mi történik, ha penészes ételt eszünk? Megbetegszünk, egyszerűen hasmenésünk lesz, netán azonnal orvoshoz kell fordulni? Mielőtt bepánikolnál, és azonnal mennél felderíteni a hűtőt, érdemes pár dolgot tudnod.

Például azt, hogy tudtodon kívül szinte már biztosan ettél egy kis penészgombát, mivel a puha, porózus ételek – mint a kenyérfélék, gyümölcsök és zöldségek - könnyen penészednek. A penészes ételek fogyasztása nem képes komoly kárt tenni benned, de bizonyos esetekben okozhat betegséget. Jobb tehát, ha mindent tudsz a kockázatokról.

Mi történik, ha penészgombát eszel?

Bár a penészgombák veszélyesek lehetnek, mindaddig, ameddig az immunrendszered jól működik, a penészes ételt is épp úgy képes vagy megemészteni, mint bármilyen más „nem romlottat".

A nemespenész, ami ellenőrzött körülmények között, érlelés útján kerül bizonyos élelmiszerekre – mint például a camembert -, teljesen biztonságosan fogyasztható, és még az ízűk is finom. Ellentétben a zöldes, szürkés, fehéres penészgombával, ami igencsak rossz ízű: és bár ez nem a benne lévő toxinok miatt van, mégis érdemes óvatosan bánni vele.

A nemespenész ellenőrzött körülmények között kerül bizonyos élelmiszerekre – mint például a camembert -, teljesen biztonságosan fogyasztható Forrás: Shutterstock

Milyen panaszokkal járhat a penészes étel?

A gyomorsavat csak kevés baktérium és gomba képes túlélni, így az esetek nagy százalékában semmilyen panasszal nem fog járni, ha lenyelsz egy falat penészes gyümölcsöt. Persze az is elképzelhető, hogy elfog az émelygés, vagy más, gyomor- és bélrendszeri fájdalmat kezdesz érezni.
Efféle komolyabb panaszokat azonban ritkán okoz az ételen megjelenő penész, és akkor is csak abban az esetben, ha nagyobb mennyiséget ettél, vagy le van gyengülve az immunrendszered.

Amennyiben tartós émelygést, hányást tapasztalnál a penészes étel elfogyasztása után, feltétlenül keress fel orvost. Feltehetőleg csak émelygés elleni gyógyszert fog felírni, de súlyosabb esetben akár a gyomor és a bél tartalmának kiürítésére is sor kerülhet.

Ritkán az is megeshet, hogy bizonyos penészgombák allergiás reakciót váltanak ki, melyek légúti problémához vezetnek. Amennyiben köhögést, nehézlégzést tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

Mit tehetsz, ha megpenészedett az étel?

Ha nem riaszt meg egy kis penészfolt, nagy lehet a kísértés, hogy egyszerűen levágd az ominózus részt, és folytasd az evést. Az, hogy ez valóban jó ötlet-e, az ételtől függ.

Bár azt hiheted, hogy csupán az elszíneződött részt kell eltávolítanod, valójában minden penészgombának vannak „gyökerei", melyek bizonyos esetekben toxinokat bocsáthatnak az élelmiszer még látszólag ép részeibe.

Ritkán az is megeshet, hogy bizonyos penészgombák allergiás reakciót váltanak ki Forrás: Shutterstock

Ezeket azonnal dobd ki, ha megjelenik rajtuk a penész:

  • lágy sajtok, melyeken nincs nemespenész
  • lágy gyümölcsök
  • pékáruk
  • hüvelyesek
  • diófélék
  • joghurt
  • lekvár
  • hús

Vannak olyan ételek, melyeken nem tud olyan könnyen áthatolni a penész – mint például a kemény szalámikon, kemény sajtokon, vastag falú gyümölcsökön és zöldségeken. Amennyiben nem szeretnél megválni a penészes ételtől – ami egyébként javasolt -, legalább egy centivel terjeszd ki a kivágandó területet a penészfolttól számítva.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy megpenészedjen az étel?

A penész a meleg, párás körülményeket kedveli, a levegőbe szabaduló spórák pedig könnyedén átkerülhetnek más élelmiszerekre. Íme, néhány tipp, hogy elkerült a penészedést:

  • vásárlás előtt alaposan nézd meg, hogy az étel penészes-e
  • ne halmozz fel felesleges készleteket
  • fedd le az ételeket
  • rendszeresen takarítsd ki a hűtőt
  • ne tárolj élelmiszert 40 százalékos páratartalom feletti helyen

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.