Bár az egészséges táplálkozás igényel némi plusz energia- és anyagi ráfordítást, egy idő után szerencsére rutinná válhat a tápanyagdús, mégis könnyű fogások elkészítése.
Ha időhiányban szenvedsz, bizony nehéz lehet összehangolni a napi teendőidet az egészségbarát étkezéssel. Erre a problémára praktikus és ízletes megoldást nyújthatnak a nagyjából teljes értékű fogásként funkcionáló turmixok, melyeket egy kisebb hűtőtáskában, shakerben is elvihetsz a munkahelyedre.
Természetesen nem muszáj a gyümölcs-bébispenót-növényi tej kombinációnál leragadnod, egy gazdag zöldségkrémlevest is elkortyolgathatsz a műanyag kulacsból, ha épp annyira szoros a beosztásod, hogy még egy normális ebédszünetre sincs időd. Az alábbi receptek segíthetnek leegyszerűsíteni az étkezést egy-egy elfoglalt napon. (A mennyiségek egy-két adagra vonatkoznak.)
Tápláló zöldségkrémleves
Hozzávalók
- 4-5 közepes brokkolirózsa, ugyanennyi karfiol
- 1 marék karikára vágott sárgarépa
- 1 kis fej vörös- vagy lilahagyma
- 1 marék kockára vágott cukkini
- 1 ek kesudió
- 2 ek konzerv csicseriborsó vagy lencse
- 3 ek főtt barna vagy fehér rizs
- 1-2 ek olívaolaj
- 1 tk sűrített paradicsom (elhagyható)
- 1 púpozott ek borsófehérjepor
- ízlés szerint só, bors, fokhagyma vagy fokhagymapor, őrölt csemege fűszerpaprika (dolgozhatsz zöldségleves fűszerkeverékkel vagy kockával is)
- víz
Elkészítés
A rizsen és a borsófehérjén kívül tedd a hozzávalókat egy lábosba, öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi ellepi őket, majd főzz mindent puhára! Ha kihűlt a leves, öntsd a turmixgépbe, add hozzá a rizst és a fehérjét, turmixold simára, és már kész is az ízletes krémleves!
Krémes paradicsomleves

Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis vöröshagyma kockákra vágva
- 1 nagy doboz (kb. 800 g) hámozott paradicsom
- 250 ml víz
- 1 tk szárított oregano
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk őrölt csemege fűszerpaprika vagy füstölt fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- 80 ml édesítetlen növényi vagy tehéntej
- 2-3 ek főtt barna vagy fehér rizs
- 1-2 ek borsófehérjepor
Elkészítés
Egy lábosban sűrűn kevergetve párold puhára a hagymát az olajon, add hozzá a hámozott paradicsomot levével együtt, illetve a vizet is öntsd az edénybe. Szórd bele a fűszereket, forrald fel a keveréket, főzd 8-10 percig, majd hagyd kihűlni, mielőtt a rizzsel és a fehérjével együtt leturmixolod!
Vegán energiasmoothie

Hozzávalók
- 1 kis banán
- ízlés szerint cukkini, kígyóuborka kockákra vágva
- fél marék bébispenót (vagy 1 ek kiolvasztott mirelit parajpüré)
- 3-4 nagyobb szem eper
- 1-2 ek főtt natúr zabkása
- 1 ek éjszakára beáztatott kesudió vagy 1 tk bármilyen magvaj
- 3-4 ek borsófehérjepor, 2 ek rizsfehérjepor
- víz, vagy natúr, nem édesített növényi tej
Elkészítés
Mi sem egyszerűbb: tedd egy blenderbe a hozzávalókat, adj hozzájuk annyi vizet vagy vegán tejet, hogy ellepje őket, majd turmixolj mindent simára! Ha túl sűrű a smoothie, adj még hozzá folyadékot!
Fahéjas-édesburgonyás smoothie
Hozzávalók
- 1 csésze növényi vagy tehéntej
- ¾ csésze zsíros növényi vagy görög joghurt
- fél csésze natúr, főtt, kihűlt édesburgonya
- 1 kis banán
- 2-3 ek növényi fehérjepor
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés
A hozzávalókat helyezd a blenderbe, majd turmixold őket össze! Amennyiben a smoothie túl sűrű, adj még hozzá folyadékot! Egészségedre!
Frissítő zöld turmix
Hozzávalók
- 1 csésze spenót
- 3 hámozott, felszeletelt kivi
- fél db érett avokádó
- 1 csésze natúr növényi vagy tehéntej
- 3 ek méz, vagy más természetes édesítő ízlés szerint
- 1-2 ek natúr, főtt zabkása
- 1-2 ek növényi fehérjepor
Elkészítés
Adagold a hozzávalókat a blenderbe, majd turmixold őket simára! Ha túl sűrű, adj még a smoothie-hoz folyadékot! Jó étvágyat!
Nyitókép: Shutterstock