Spirulina – még csak most ismerik meg Magyarországon!

Forrás: pixabay.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A spirulinát szinte csak azok ismerik, akik kifejezetten érdeklődnek az egészséges táplálkozás és az egészségvédő élelmiszerek iránt. A spirulina egyfajta kék-zöld alga, amely sós- és édesvízben egyaránt megtalálható; tápanyagokban az egyik leggazdagabb étel, ennek köszönhetően kiérdemelte a szuperélelmiszer jelzőt. A piacon elsősorban por formájában kapható – kapszulába helyezve, vagy ételekhez adható készítmény formájában.

A spirulinát szinte csak azok ismerik, akik kifejezetten érdeklődnek az egészséges táplálkozás és az egészségvédő élelmiszerek iránt. A spirulina egyfajta kék-zöld alga, amely sós- és édesvízben egyaránt megtalálható; tápanyagokban az egyik leggazdagabb étel, ennek köszönhetően kiérdemelte a szuperélelmiszer jelzőt. A piacon elsősorban por formájában kapható – kapszulába helyezve, vagy ételekhez adható készítmény formájában.

Forrás: pixabay.com

A spirulina tulajdonságai

A spirulina a magas tápanyagsűrűségű termékek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz 100 g termékben. Mindenekelőtt magas fehérjetartalom jellemzi, amely akár a száraz tömeg 65-79%-át is eléri. 20 különböző aminosavat tartalmaz, ebből 8 esszenciális aminosav (ezeket a szervezet nem állítja elő, így élelmiszerekkel kell bevinnünk), 12 pedig endogén (a szervezet termeli). Ennek köszönhetően a spirulina nagyszerű kiegészítője lehet a vegetáriánus étrendnek.

A spirulina képes szabályozni a faggyúmirigyek munkáját is. Emiatt nagyszerűen alkalmazható különböző bőrbetegségek kezelésében. A spirulina vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása; B-vitaminokat (B1, B2, B6 és B12), folsavat, C-, E- és PP-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagok, például foszfor, vas, kalcium, kálium, nátrium és magnézium is jelen van a spirulinában (forrás).

A készítmények alkalmazása

A Spirulina elsősorban a szervezet lipid- és szénhidrátanyagcseréjére gyakorolt pozitív hatásáról ismert. Segít csökkenteni az összkoleszterin, az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) és a trigliceridek szintjét. Ugyanakkor hozzájárul a HDL-koleszterin, közismertebb nevén „jó” koleszterin szintjének emelkedéséhez. Kutatásokat végeznek a spirulina vércukorszint-csökkentő hatásának megerősítésére is. A spirulinát olyan krónikus betegségek kezelésében tesztelték, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, az allergiás rhinitis, a vérszegénység és a rák. Azt is vizsgálják, hogy alultáplált embereknél alkalmazható-e.

A spirulinát gyakran fogyókúrás segédeszközként mutatják be, azt azonban érdemes tudni, hogy az eddigi tudományos vizsgálatok nem erősítették meg ezt a hatást. Mindazonáltal fogyókúrázók is sikeresen használhatják, mivel kiváló forrása a könnyen emészthető tápanyagoknak. Egyes források szerint a spirulina egyik összetevője, nevezetesen a fenilalanin az agyban található központokra hatva hozzájárul az éhségérzet csökkentéséhez (forrás).

A spirulinát az immunrendszer munkájának támogatására is használják. Úgy fejti ki a hatását, hogy fokozza az immunrendszer sejtjeinek aktivitását. A spirulina elősegíti az antitestek, makrofágok és limfociták termelését. Ennek eredményeként az immunrendszer gyorsabban tud reagálni, ha érintkezésbe kerül a kórokozó mikroorganizmusokkal. A spirulina hozzájárulhat a gyakori vírusos betegségek előfordulásának csökkentéséhez.

Adagolás

A spirulina biztonságos és hatásos dózisának meghatározása nehéz, mivel ennek a terméknek a használatára nincsenek egyértelmű iránymutatások. A spirulinát tartalmazó termékek használata során mindenképpen ajánlott követni a gyártó által feltüntetett adagolási információkat. Ha emellett krónikus betegségekben is szenved, és rendszeresen szed gyógyszereket, konzultáljon orvosával, mielőtt a spirulinát bevenné az étrendjébe!

Por állagú készítmény esetén érdemes turmix kiegészítőjeként fogyasztani; a némileg sajátos ízt nagyszerűen ellensúlyozzák az édes és savanykás bogyós gyümölcsök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.