Az első fagyokkal ér véget az idei parlagfűpollen-szezon

Forrás: Shutterstock -
parlagfű NNK
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első fagyokkal véget ér az idei parlagfűpollen-szezon; ezt az időszakot ebben az évben átlagos pollenterhelés jellemezte - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Azt írták, a mérések szerint a parlagfű pollenkoncentrációja jelenleg országosan alacsony, a parlagfű virágporára érzékenyek már nem tapasztalnak tüneteket.

A lehűlés és a hétvégi eső után azonban enyhébb időjárás következhet, ezáltal a korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek visszakerülhetnek a levegőbe. A parlagfű pollenkoncentrációja így helyenként ismét elérheti a közepes szintet, enyhe allergiás tüneteket okozva - figyelmeztettek.
Kifejtették, az idei szezon felfutásának kezdetén a pollenterhelés egy jelentős visszaesés után a sokéves átlagnak megfelelően alakult, majd az elnyúlt tetőzés után viszonylag lassan csengett le.
Az idei szezon átlagos pollenterhelést jelentett, ami sok tekintetben a rendkívüli időjárásnak - az aszályos nyárnak, az augusztus második felében esett sok csapadéknak és a szeptember második felében tapasztalható lehűlésnek köszönhető - fűzték hozzá. Jelezték azt is, hogy a szezon az előző évhez képest kissé korábban indult, és a csúcsidőszak 29 napig tartott, néhány nappal rövidebb volt, mint 2021-ben. A parlagfűpollen országos napi átlagkoncentrációja először augusztus 18-án, a legutóbb pedig szeptember 15-én haladta meg a tüneteket okozó, nagyon magas szintet. A szeptember végi lehűlés hatására az országos átlag az előző évnél csaknem egy héttel hamarabb csökkent a tüneteket okozó szint alá.

Parlagfű - Illusztráció Forrás: Shutterstock


Az NNK tájékoztatása szerint a csúcsidőszakban az extrém magas koncentrációjú napok száma is valamivel alacsonyabb volt, mint 2021-ben. Az abszolút legmagasabb napi koncentrációt Békéscsabán regisztrálták, értéke a tavalyi, Nyíregyházán mért szintnél kissé magasabb volt - tették hozzá.
Figyelmeztettek, hogy a tél sem mindig tünetmentes időszak az allergiások számára, mert az allergén gombák koncentrációja emelkedhet. A fűtési szezonban a beltérben a penészgomba és a poratka okozhat allergiás megbetegedéseket.

Ha az előző évhez hasonlóan most is enyhe lesz a december és a január, akkor számítani lehet arra, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat - áll az NNK közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.