Orvosi vélemény: ennyi idő után kell leselejtezni a fehérneműket

fehérnemű csere egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy port kavart a felhasználók körében egy új TikTok-videó, melyből kiderült, elméletileg meddig szabad megőriznünk alsóneműinket, ha törődünk az egészségünkkel.

Bár a felvétel készítője a profilján fellelhető infók alapján nem orvosként van jelen a videómegosztón, ezért tanácsa nem tekinthető egészségügyi szakvéleménynek, a videóban látható érdekességeken sokan felhördültek. A fiatal nő egy Google-keresés során tudta meg, hogy a szakértők többsége szerint 6-12 havonta kell lecserélnünk a fehérneműinket, ám a LADbible-nek nyilatkozó orvosok elmondása alapján nem ennyire egyszerű a képlet.

@tarashah_ comment ur oldest pair #WinterFit#WithoutTellingMe#fyp♬ Pennies from Heaven - Louis Prima

Dr. Chavone Momon-Nelson szülész-nőgyógyász szerint, amennyiben meleg vízben, rendszeresen mossuk alsóneműinket és ügyelünk arra, hogy eltávolítsuk róluk a kórokozókat, bármeddig viselhetjük őket.

Dr. Shirin Lakhani intimspecialista azonban arra figyelmeztette az olvasókat, hogy a gyakran használt alsóneműkben még rendszeres mosás mellett is megragadhatnak szövetmaradványok, egyúttal veszélyes mikroorganizmusok is, mint az E. coli. (Bár ez nyilván attól is függ, milyen mosószerrel és milyen hőfokon kezeljük a textíliákat.) Szerinte legfeljebb egy évig érdemes megőrizni ezeket a ruhaneműket.

A weboldal szerkesztői egyébként felhívták a figyelmet arra, hogy a váltás esedékességét azért is nehéz meghatározni, mert aki viszonylag sok fehérneműt birtokol, az az egyes darabokat ritkábban hordja, mint az, akinek van 10-15 jól bevált kedvence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.