Ez lehet az oka, ha hűvös időben is izzadsz

Forrás: Shutterstock/Albina Gavrilovic -
cukorbaj izzadás cukorbetegség magazin edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári kánikulában szinte kivétel nélül mindannyian izzadunk. Olyankor nem furcsa, ha folyik rólunk a víz, elfogadjuk, hogy ez az időjárás velejárója. Sokaknak azonban hűvös időben, akár télen is megkeseríti az életét a fokozott izzadás. Az tény, hogy vannak izzadósabb típusok, de gyakran a túlzott verejtékezésnek egészségügyi okai vannak, amelyekre, ha fény derül és a betegséget kezelik, az izzadás is rendeződik. Ha semmi különösebb probléma nem áll a háttérben, mégis álló nap szakad rólunk a víz, néhány életmódbeli változtatással is lehet enyhíteni a gondot.

Az izzadás egy elengedhetetlen élettani folyamat, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt izzadsággal a szervezet természetes módon hűti magát. A túlzott izzadás, más néven hiperhidrózis azonban egy olyan kellemetlen egészségügyi probléma, amely akkor is jelentkezik, ha az érintett teljes nyugalomban, akár légkondicionált helyiségben tartózkodik.

A hiperhidrózis primer formája öröklődik; sokszor csak bizonyos testtájakat érint, a szekunder forma azonban más-más okok miatt bármely életkorban előjöhet, gyakran más betegséghez társulva. Nézzük, melyek lehetnek ezek.

Stressz, szorongás, mentális zavarok

Arra, ha megijedünk, netán huzamosabb ideig fokozott feszültségben élünk, pánikolunk, a szervezetünk izzadással válaszolhat.

Az izzadás egy elengedhetetlen élettani folyamat Forrás: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Vércukorszint-ingadozás

Ha túlságosan leesik a vércukrunk, annak az egyik tünete lehet, hogy kiver a víz bennünket. Ugyanis, amíg egészséges embernél nem okoz gondot, ha a szokásosnál hosszabb ideig nem jut ételhez, a cukorbetegek és inzulinrezisztensek rosszul lehetnek ebben az esetben. Az úgynevezett hipoglikémia a verejtékezés mellett remegéssel, gyengeséggel, esetenként ájulással jár együtt. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Daganatos betegségek

A rák szinte bármelyik fajtája okozhat éjszakai izzadást. Ha nem túl meleg a szoba, ahol alszol, de rendszeresen csuromvizesen ébredsz, érdemes elmenni egy kivizsgálásra.

Perimenopauza

A menopauza környéki hőhullámok a negyvenes-ötvenes nők rémei. A hormonok változó szintje izzadással jár, amelyek a legváratlanabb helyzetben, naponta többször is jelentkezhetnek. Hormonpótló készítmények enyhíthetik a tüneteket, de annak megítélését, hogy mi szedhetünk-e ilyet, az orvosra kell bíznunk.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-rendellenességek közül a túlműködés az, amelynek az egyik tünete a fokozott izzadás. Hogy ez áll-e a háttérben, azt egy laborvizsgálat derítheti ki. Ha ez a gond, akkor többnyire egyéb tünetek is jelentkeznek, mint a gyors fogyás, fáradékonyság és a magas pulzus.

A pajzsmirigy-rendellenességek közül a túlműködés az, amelynek az egyik tünete a fokozott izzadás Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Előfordulhat - és tulajdonképpen ez a leggyakoribb - hogy az izzadás hátterében semmiféle betegség nem áll. Ilyenkor az életmódunk finomhangulása segíthet megfékezni a verejtékmirigyeink működését.

Kerüld a csípőset!

Ha hajlamos vagy az izzadásra, változtass az étkezéseden, hatásos lehet. Persze nem kell szigorúan diétáznod, de le kell mondanod néhány dologról. Kerüld a csípős, fűszeres ételeket és máris kevesebbet verejtékezel majd. Az erős fűszerek, mint a bors vagy a csili, kapszaicint tartalmaznak, ami nemcsak a csípős ízt okozza, hanem a verejtékmirigyeket is működésre ösztönzi. Az erős aromák ráadásul belülről is fűtenek.

Ne igyál alkoholt!

Ha izzadós vagy, jobb, ha lemondasz az alkoholról, a kávéról és a dohányzásról is, ezek ugyanis szintén fokozzák a verejték kiválasztását. A jéghideg italokkal is csínján kell bánnod, ha könnyen leizzadsz. A szervezetednek ugyanis először fel kell melegítenie a hűvös üdítőt, mielőtt feldolgozza. És persze ez izzadással jár... Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden nap minél több folyadékot fogyassz, például szobahőmérsékletű vizet vagy gyógyteát, hiszen az izzadással a szervezet vizet veszít, amit pótolni kell.

Tudtad?

A túlsúlyos emberek fokozottabban verejtékeznek. Ennek egyik fő oka az, hogy eleve nagyobb testet kell lehűteniük, mint egy átlagos testalkatúnak, ráadásul minden tevékenységhez több erőfeszítést, energiát is igényelnek, ami még tovább fokozza a verejtékezést. Mindemellett a zsírszövet kiváló szigetelő hatása miatt nehezebben is hűlnek le.

Sportolj rendszeresen!

Ha hiszed, ha nem, a rendszeres sport is segít csökkenteni a verejtékezést. Na persze, nem az edzőteremben: ott, ha tisztességesen dolgozol, tetőtől talpig leizzadsz. Viszont, ha hetente többször mozogsz, megerősödsz, edzettebb leszel, kevésbé fáradsz ki és ezzel is csökkentheted az izzasztó helyzeteket. A tested ugyanis megszokja, hogy csak akkor verejtékezzen, ha muszáj, és egyre ritkábban érez majd a szervezeted erre kényszert.

A rendszeres sport is segít csökkenteni a verejtékezést Forrás: Shutterstock/Ndab Creativity

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.