200 éve született Louis Pasteur, aki nélkül valószínűleg ma is rövidebb ideig élnénk

Forrás: AFP -
bakterológia tej Louis Pasteur mikrobiológia pasztörizálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A neve máig ott van minden tejesdobozon, pedig középszerű kémikusnak indult. Ő a bakteriológia atyja, akinek felfedezései a saját gyerekei életét sajnos még nem tudták megmenteni. 200 éve született minden idők egyik legnevesebb és legnagyobb hatású tudósa, Louis Pasteur.

Szegény családból emelkedett fel.

Az édesapja cserzővargaként dolgozott, az édesanyja a kor szokásainak megfelelően a háztartásban tevékenykedett, és nevelte a három gyereküket. Louis Pasteur későn kezdett el érdeklődni a tudományok iránt: eleve csak kilenc évesen kezdett el iskolába járni, sokáig közepes tanulónak számított, és sokkal jobban érdekelte a rajzolás és a horgászás. Felsőoktatási tanulmányait először a filozófia területén kezdte.

Louis Pasteur francia biológus Forrás: Wikimedia Commons/Paul Nadar

Középszerű kémikusnak tartották.


Miután rátalált a természettudományokra, akkor sem mutatkozott meg egyből a tehetsége. Sőt, egyenesen középszerű kémikusnak tartották, és sokáig úgy tűnt, hogy sokkal inkább a tanítás lesz az ő terepe, mintsem az új tudományos eredmények kutatása. Egy idő után azonban meglelte azt a területet, ahol aztán forradalmi felfedezéseket tett.

A borral kezdte a karrierjét.


Az egyik első tudományos értekezését a borról írta, de természetesen nem annak élvezeti hatásáról, hanem az erjedéséről. Többek között a bor és a répalé erjedése révén fedezte fel, hogy a folyamatban mikroorganizmusok játszanak szerepet.

Ő a bakteriológia és mikrobiológia atyja.


A mikroorganizmusok erjedésben játszott szerepe után rájött arra, hogy ezek a kis élőlények okozhatják a betegségeket is, ezzel pedig megalapozta a bakteriológia tudományát. Az emberiség megismerkedett a láthatatlan miniatűr kórokozókkal, és már fel tudta venni velük a küzdelmet. Pasteur munkája nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a 19. század közepe óta majdhogynem megduplázódott az emberek várható élettartama.

A Pasteur által használt laboratóriumi műszerek Forrás: Photo12 via AFP/Photo12/Archives Snark/Archives Snark

Minden tejesdobozon ott a neve.


Minden, manapság boltban kapható tej pasztőrözött, amely eljárást róla nevezték el, és aminek a lényege, hogy hőkezeléssel elpusztítják az élelmiszerben található mikroorganizmusokat, így téve biztonságossá a fogyasztásukat.

Három gyermekét is elvesztette.


A tudományos asszisztensét, egyben a munkahelyéül szolgáló egyetem rektorának lányát vette el feleségül. Öt gyermekük született, de közülük csak kettő érte meg a felnőttkort. Két kislányát olyan hastífusz-fertőzés következtében vesztette el, amilyet éppen az ő felfedezéseit követően már meg tudott akadályozni a tudomány.

Fél kézzel is tovább dolgozott.


1868-ban, mindössze 47 évesen szélütést kapott, aminek következtében lebénult a bal oldala. Sikerült felgyógyulnia belőle, és annak ellenére, hogy a bal kezét alig tudta használni, tovább dolgozott, sőt a legnagyobb felfedezéseit ezután érte el.

Louis Pasteur (1822-1895) Forrás: AFP

Hamarabb lett magyar akadémikus, mint francia.


Tudományos eredményei elismeréseképpen 1881-ben a Magyar Tudományos Akadémia is tiszteletbeli tagjává választotta. Ezzel megelőzte szülőhazája akadémiáját, amely csak egy évvel később vette fel a tagjai közé.

Máig tevékeny világszerte az általa alapított intézet.


1888-ban alapította meg a Pasteur Intézetet, ami azóta is a fertőző betegségek elleni küzdelem egyik legfontosabb intézménye; számos forradalmi felfedezés született meg a tudósainak köszönhetően, többek között a HIV izolálása is. A Pasteur Intézet mára 29 országban 32 kutatási központot tart fenn. Budapesten is működött egy Pasteur Intézet: 1890 és 1940 között emberek tízezreinek életét mentették meg az itt kapott oltások. Az intézet végül beolvadt a Semmelweis Orvostudományi Egyetembe, a Hőgyes Endre utcai egykori épületén emléktábla olvasható.

A Notre Dame-ból került „haza" a koporsója.


72 éves korában, világhírű tudósként hunyt el, miután nem sikerült felépülnie egy agyvérzés után. A koporsóját a Notre Dame székesegyházban helyezték el a francia nemzeti megbecsülés jeleként, majd később a párizsi Pasteur Intézet kriptájában kapott végső nyughelyet.

Louis Pasteur francia tudós sírja a párizsi Pasteur Intézet kriptájában kapott végső nyughelyet Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.