Ezekben az életkorokban és élethelyzetekben van szükség vaspótlásra

vaspótlás maltofer2023 vashiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vashiány már-már népbetegségnek számít, a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód okán a lakosság több mint fele érintett. Hogyan veheted észre, hogy baj van, és mit tehetsz ellene?

A vas szervezetünk működésének számos területén játszik jelentős szerepet. Vörösvérsejtjeink egyik fő alkotóeleme, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Összetevője több enzimnek, és a sejtjeink energiatermelő folyamataiban is nélkülözhetetlen. A szervezet életképességéhez tehát alapvetően fontos a kellő mennyiségű vas jelenléte. Éppen ezért fontos, hogy elegendő vasat vigyünk be a szervezetünkbe.

A vas a vörösvérsejtjeink egyik fő alkotóeleme Forrás: Shutterstock/Saiful52

Felnőtt nők esetében a szérumvas normálértéke 9-30 mikromol/l, illetve 50-170 mg/dl. Férfiak esetében a 12-31 mikromol/l, illetve 65-175 mg/dl közötti értékek, kisgyermekek esetében pedig a 8-22 mikromol/l, illetve 8-22 mg/dl közötti értékek tekinthetők normálisnak. A vashiány diagnózisához azonban a szervezetünk vasellátottságáról a szérumvasnál sokkal értékesebb felvilágosítást ad a ferritin (vastároló fehérje) szintje, ami a szervezet vasraktárainak – máj, lép – telítettségét jelzi. Szintén fontos laborérték a teljes vaskötő kapacitás vagy a transzferrin szaturáció, azaz a vasszállító fehérje telítettsége. Az esetleges vashiány együttesen ezekből az értékekből diagnosztizálható biztosan. Ez az úgynevezett teljes vaspanel nem része egy rutin vérvételnek, ezt külön kell kérni.

A szervezet napi vasszükséglete azonban sok mindentől függ. Minden életkorban és élethelyzetben más a szervezet vasigénye. Érdemes pótolni a vasat azoknál, akik csak növényi alapú ételeket fogyasztanak. Nekik a napi mennyiség közel kétszeresét kell bevinniük, a szervezet ugyanis a növényekben megtalálható vasat nem hasznosítja jól.
A serdülőket is veszélyezteti a vashiány, ennek a gyors és nagyfokú növekedés, valamint az általában jellemző egyoldalú étrend az oka. A tizenéves lányoknál a menstruáció is komoly vasvesztést eredményezhet, és ezzel a nőknek egészen a termékeny időszak végéig számolniuk kell. A terhesség és szoptatás is kimeríti a szervezet vasraktárát, ráadásul a nők szervezetébe amúgy is kevesebb vas jut a mindennapi táplálékokból, mint a férfiakéba, hiszen kisebb adagokat fogyasztanak.

A terhesség és szoptatás is kimeríti a szervezet vasraktárát Forrás: Shutterstock


A túlzásba vitt sport, a nem megfelelő étrend – a kávéban, teában és borban lévő tannin például megköti a vasat, így akadályozza a felszívódását –, a szélsőséges fogyókúra, a túlsúly vagy épp valamilyen radikális táplálkozási szokás mind olyan tényező, amely szintén könnyen vezethet vashiányhoz.
Időskorban, ha már a felszívódás nem olyan jó, szintén vashiány alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegségek, bélrendszeri műtétek is vashiányhoz vezethetnek, főleg olyankor, ha a beavatkozással eltávolítják a bélrendszer egy részét, például azt, ahol a vas alapvetően felszívódna.

A vashiány kezdeti tünetei közé sorolható a fáradékonyság, levertség, sápadtság, később fejfájás, szédülés, hajhullás, fülzúgás, sőt viselkedészavar is jelentkezhet. A tüneteket észlelve az állapot súlyosbodása megelőzhető szájon át bevehető, megfelelő mennyiségű és minőségű vasat tartalmazó vaspótló készítményekkel. Szedjünk hozzá C-vitamint, az ugyanis javítja a vas felszívódását.

A vashiány kezdeti tünetei közé sorolható a fáradékonyság, levertség, sápadtság, később fejfájás Forrás: Shutterstock

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) javaslata alapján az egészséges embereknek ajánlott napi vasbevitel mennyisége életkor és nemek szerint az alábbiak szerint változik:

  • 6 hónapos korig: 0,27 milligramm
  • 7-től 12 hónapos korig: 11 mg
  • 1-től 3 éves korig: 7 mg
  • 4-től 8 éves korig: 10 mg
  • 9-től 13 éves korig: 8 mg
  • 14 és 18 éves kor közötti fiúk: 11 mg
  • 14 és 18 éves kor közötti lányok: 15 mg
  • 19 és 50 éves kor közötti férfiak: 8 mg
  • 19 és 50 éves kor közötti nők: 18 mg
  • 51 éves és annál idősebb felnőttek: 8 mg
  • várandós tinédzserek és felnőtt nők: 27 mg
  • szoptató tinédzserek: 10 mg
  • szoptató nők: 9 mg

Fontos tudni, hogy kifejezett vashiányban a fenti értékeknek akár 5-10-szeresére is szükség van a hiányállapot megfelelő kezeléséhez.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Maltofer rágótabletta vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.