Kiderült, mi volt a vezető halálok az EU-ban 2020-ban

Forrás: Shutterstock -
EU
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány ellenére a keringési betegségek és a rák okozta a legtöbb elhalálozást az Európai Unió tagországaiban 2020-ban - tájékoztatott kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az uniós hivatal közlése szerint az unió 22 tagállamában a keringési betegségek, Dániában, Írországban, Franciaországban és Hollandiában pedig a rák volt az elhalálozások fő oka.
Keringési betegségekben mintegy 1,7 millióan haltak meg, és csaknem 1,2 millióan rákbetegségben. A két betegségcsoport együttesen a halálesetek 55 százalékát tette ki az EU-ban, arányaiban a legkevesebbet Belgiumban (42 százalék), a legtöbbet Bulgáriában (76 százalék).

Az EU-tagországok közül a keringési rendszer betegségei okozta halálozások aránya Bulgáriában (61 százalék) volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Franciaországban (20 százalék). A rákbetegségek okozta halálozások aránya Írországban volt a legmagasabb (29 százalék) és Bulgáriában a legalacsonyabb (15 százalék) - írták.

Illusztráció Forrás: Shutterstock


A járvány európai terjedésének első évében a koronavírus a harmadik legfőbb halálok volt az uniós országokban, összesen csaknem 439 ezer halálesettel. A COVID-19 okozta halálesetek legmagasabb arányát Belgiumban (18 százalék) és Spanyolországban (15 százalék) jegyezték fel, míg a legalacsonyabbat Finnországban és Észtországban (1-1 százalék).

Az Eurostat jelentésében közzétett grafikon szerint Magyarországon a keringési betegségek az összes haláleset mintegy 47 százalékát okozták, a rák a halálesetek mintegy 20, a koronavírus pedig 2 százalékáért volt felelős 2020-ban.

Az uniós országok között a 100 ezer lakosra jutó halálozási arány Bulgáriában volt a legmagasabb (1787) 2020-ban. Bulgáriát Románia (1622), Magyarország (1513), Litvánia (1482) és Lettország (1445) követte. Az uniós országok között a 100 ezer lakosra vetített halálesetek legalacsonyabb arányát Franciaországban (863) és Írországban (892) regisztrálták, megelőzve Luxemburgot (905), Finnországot (917) és Spanyolországot (919).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.