Egy szakember elárulta, hogyan kerülhető el a tavaszi fáradtság

Forrás: Shutterstock -
tavasz tünetek tavaszi fáradtság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot.

A jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban – javasolja Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa.

Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek.

Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember.

A tavaszi fáradtság nem lustaság - Ez az oka, ha kimerültnek érzed magad Forrás: Shutterstock

A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.

A dietetikus által összeállított egészséges és tápanyagdús mintaétrendet a Semmelweis honlapján, ide kattintva lehet megnézni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.