Amikor a méregtelenítésre gondolunk, sokaknak a léböjtkúrák és a koplaló diéták jutnak az eszébe, pedig van ennél sokkal természetesebb módja annak, hogy újra egyensúlyba hozzuk a szervezetünket és energiától duzzadva győzzük le a napi stresszt fáradtságot és az elénk gördülő akadályokat.

Ebben az időszakban rengetegen küzdenek a tavaszi fáradtsággal, ilyenkor állandóan fáradtnak, levertnek érezzük magunkat és semmivel nem tudjuk megemelni az energiaszintünket. Van azonban néhány természetes módja annak, hogy túllendüljünk a diszkomfortos közérzetből és újult erővel éljük tovább a mindennapjainkat.

Mossuk át folyadékkal a testünket

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a szervezet számára a folyadék, amely segít megszabadulni a salakanyagoktól. Ha méregteleníteni szeretnénk a testünket, a legfontosabb, hogy igyunk minél több vizet, ami felszámolja a lerakódásokat. A vizet nem helyettesíthetjük cukros üdítőkkel, ízesített teákkal. Legalább 3 liter szénsavmentes vizet igyunk meg naponta.

Kávé helyett zöld tea

Ha valóban meg szeretnénk szabadulni a méreganyagoktól, akkor bármennyire nehéz is, muszáj lemondanunk a kávéról. Ami, ha önmagában nem is méreg, rengeteg vizet elvon a szervezettől, lerakódásokat okoz a kötőszövetekben, ami kellemetlen gödröcskék formájában mutatkozik meg a comb hátsó részén. Kávé helyett érdemes zöldteát fogyasztanunk, ami ugyanolyan élénkítő hatással van a szervezetre, csak jóval egészségesebb.

Kávé helyett érdemes zöldteát fogyasztanunkForrás: Shutterstock

Kevesebb fehér cukor

Nehéz, de nagyon fontos lépése a méregtelenítésnek a cukrok elhagyása. Már azzal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, ha nem fogyasztunk feldolgozott élelmiszereket, süteményeket. Természetesen idetartoznak a cukrozott üdítőitalok is. A cukor elhagyásával segítünk a hasnak, a beleknek, hogy hatékonyabban végezhessék a munkájukat. Ennek köszönhetően felpörög az anyagcserénk és tisztul a szervezetünk.

Több zöldség és gyümölcsfogyasztás

A zöldségek és a gyümölcsök között van néhány, amelyek nagymértékben segítik a szervezet méregtelenítését. A gyömbér és a citrom remek méregtelenítők, emésztésserkentő, keringésfokozó hatással is bírnak. A mangó és a narancs, amellett, hogy remek C-vitamin források, rosttartalmuknak köszönhetően segítik az emésztést. A borsmenta egy természetes étvágycsökkentő, baktériumölő, elpusztítja az ételekben található gombákat, emellett pedig növeli a teltségérzetet. A petrezselyem sem maradhat ki a listából, hiszen vizelethajtó hatása van, sőt, segít a méreganyagok vizeletbeli kiválasztásában is.

A gyömbér és citrom remek méregtelenítők, emésztésserkentő, keringésfokozó hatással is bírnakForrás: Shutterstock

Mozgás, izzasztás

A salakanyagok hatékonyabban tudnak távozni, ha napi szinten átmozgatjuk a testünket. Legyen szó futásról, kocogásról, egy laza sétáról, a lényeg, hogy napi fél-1 órát mozogjunk, kicsit izzasszuk meg magunkat. Az izzadásnak egy másik hatékony módja a szaunázás, ami felgyorsítja a méregtelenítési folyamatokat. Szaunázás után fontos, a bőséges folyadékbevitel, hogy a lerakódások a vesén át távozni tudjanak.