Az 5 legnagyobb tévhit az allergiával kapcsolatban

Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/igy-vizsgalhato-a-szenanatha-gyerekeknel -
reventil2023 reventil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakosság közel egyharmada szenved a szezonális allergia tüneteitől, a betegséggel kapcsolatban pedig több tévhit kering a köztudatban.

A nem megfelelően kezelt pollenallergia a páciensek életminőségét jelentősen rontja, hosszabb távon pedig szövődmények megjelenéséhez is vezethet, akár asztmás betegség is kialakulhat. A pollenallergiás betegek gyakran nem is foglalkoznak az enyhébb tünetekkel, mert azt hiszik, majd elmúlik magától, pár nap múlva úgyis jobb lesz. Van egy rossz hírünk: ez nem igaz. Tévhitek és cáfolatok következnek.

1. Az allergiát ki lehet nőni

A kisgyermekkorban jelentkező allergiát a gyerekek körülbelül 80 százaléka növi ki. Minél később kezdődnek az allergiás tünetek, annál kisebb az esély a gyógyulásra.

2. Az allergia csak gyermekkorban alakul ki

Ez így nem igaz. Bár döntően gyermekkorban jelentkeznek a tünetek, az allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Az is gyakran megesik, hogy valaki évekig tünetmentes, aztán teljesen váratlanul újra jelentkeznek a szénanáthás tünetek.

Bár döntően gyermekkorban jelentkeznek a tünetek, az allergia bármilyen életkorban kialakulhat Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/igy-vizsgalhato-a-szenanatha-gyerekeknel

3. Az allergia magától is elmúlik

Ha a szénanátha tünetei csak enyhén jelentkeznek, sokan úgy gondolják, majd elmúlik magától. Kevesen tudják, hogy a kezeletlen allergia rontja az alvásminőséget, legyengíti az immunrendszert, és további szövődmények – például asztma – is kialakulhatnak.

4. Azért alakul ki az allergia, mert egészségtelen életmódot folytatunk

Tévedés, hogy az allergia kialakulásának oka az egészségtelen életmód lenne. A betegség genetikailag meghatározott, azoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki, ahol a szülők is érintettek, valamint a tünetek jelentkezéséhez tőlünk teljesen független tényezők is hozzásegíthetnek, köztük a légszennyezettség.

Tévedés, hogy az allergia kialakulásának oka az egészségtelen életmód lenne Forrás: Shutterstock

5. Vidéken jobban szenvednek az allergiások

Éppen ellenkezőleg! A pollenallergiások tünetei rosszabbodhatnak egy nagyvárosban, ahol a légszennyezettség rontja tovább a helyzetüket. A pollenek akár 100 km-re is eljuthatnak a szélnek köszönhetően, így az allergia szempontjából majdnem mindegy, hogy városban vagy vidéken élünk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Reventil rhinitis orrspray patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.