A fehérfarkú szarvasok vére megöli a Lyme-kórért felelős baktériumokat

Forrás: Wikipedia -
gyógyír ellenszer Lyme-kór szarvas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kullancsszezon kezdetének apropóján amerikai kutatók olyan kísérleti eredményeket publikáltak, melyek biztató ígéretekkel kecsegtetnek a Lyme-kór elleni küzdelem terén.

A nemrégiben a Vector-borne and Zoonotic Diseases folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a fehérfarkú szarvasok vére elpusztítja a Lyme-kórt okozó spirális baktériumot. A Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) becslése szerint évente mintegy 476.000 embert diagnosztizálnak és kezelnek Lyme-kórral.

Forrás: Wikipedia

„A szarvasok életbevágóan fontosak a kullancsok túléléséhez, de nem vesznek részt a Lyme-baktérium, a Borrelia burgdorferi terjesztésében. Már régóta tudjuk, hogy a fehérfarkú szarvasokról származó kullancsok nem fertőzöttek, és azt feltételeztük, hogy ezek a patások valamiért megakadályozzák a kullancsok fertőződését. De a mi cikkünk megjelenéséig senki sem végzett kísérletet arra vonatkozóan, hogy a szarvasok vére – pontosabban a fehérfarkú szarvasok vérplazmája – elpusztítja-e a Lyme-kórt okozó baktériumot" – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Stephen Rich mikrobiológia-professzor.

A következő kutatási lépés annak megállapítása, hogy a szarvasok vérében pontosan mely mechanizmusok ölik meg a kórokozókat – írja a phys.org.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.