Mitől rossz a reggeli szájszag? Ezek okozhatják, de jó hír, hogy tehetünk ellene

Forrás: Shutterstock/Fizkes -
reggel szájszag magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden bizonnyal már a legtöbben megtapasztalták azt, milyen rossz reggeli szájszaggal ébredni, és valószínűleg azt is, milyen valaki más reggeli rossz szájszagával ébredni. Egyik sem a legvidámabb módja egy nap elkezdésének, így nem meglepő, ha sokan szeretnének tenni ez ellen, vagyis arra vágynak, hogy üde és jó illatú legyen a leheletük közvetlenül ébredés után is. Ehhez pedig tudni kell, hogy mi okozza a rossz szájszagot, és mit lehet tenni ellene: összeszedtük a rendelkezésre álló információkat.

Rossz reggeli lehelettel ébredni nem a legnagyobb öröm, viszont jó hír, hogy van megoldása a problémának, ahogy a máskor előforduló rossz szájszagnak is. A reggeli problémát sok minden okozhatja, de legfőképp két dolog miatt fordulhat elő: kiszáradt száj és rossz szájhigiénia.

Száraz száj
Ha a száj- és fogápolás során mindent a nagykönyv szerint csinálunk, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a rossz reggeli leheletünk okozója a szájszárazság. A nyál felelős ugyanis a kellemetlen szagokat okozó baktériumok eltávolításáért, alvás közben azonban a nyáltermelésünk csökken. Ha nyitott szájjal alszunk, akkor még jobban kiszáradhatunk, de egyes gyógyszerek is okozhatják a gondot.

Nem megfelelő szájhigiénia
Ez a másik leggyakoribb oka a rossz reggeli szájszagnak, ugyanis a száj egy tökéletes környezet a baktériumok szaporodásához, amit meg is történik alvás közben, ha nem követünk el mindent ellene. Ha nem mosunk rendszeresen fogat lefekvés előtt és e mellé nem tisztítjuk ki a fogközeinket, akkor a szájban lévő baktériumok elkezdik lebontani az ételmaradékokat, amik rossz lehelethez vezetnek.

Ha nem mosunk rendszeresen fogat lefekvés előtt, akkor a szájban lévő baktériumok elkezdik lebontani az ételmaradékokat, amik rossz lehelethez vezetnek Forrás: Shutterstock

A kellemetlen lehelet ezek mellett a fogágybetegség tünete lehet, amely az ínyt érinti és fertőzéseket okoz. A fogágybetegséget – amely ínygyulladásként kezdődik – fogorvosnak kell kezelnie.

Bizonyos ételek fogyasztása
Az erősebb illatú ételek még akkor is okozhatnak rossz szájszagot reggelre, ha a lehető legalaposabban mostuk meg a fogunkat lefekvés előtt. Ezt vagy elfogadjuk, és akkor, amikor ilyesmit fogyasztunk, mint a hagyma vagy a fokhagyma, nem foglalkozunk a dologgal, vagy este hanyagoljuk ezeket az ételeket.

Dohányzás
A dohányzás, legfőképp a hagyományos cigaretta sok okból eredményez rossz reggeli szájszagot. Egyrészt szárítja a szájat, másrészt hajlamosabbá tehet az ínybetegségekre, de ott van a füst szaga is, ezek együttesen pedig igen kellemetlen lehelethez vezethetnek.

Savas reflux
Ha mindent megtettünk azért, hogy elkerüljük a kellemetlen ébredést, mégis előfordul, savas reflux is állhat a dolgok hátterében. A nyelőcsőben felgyülemlett gyomorsav is okozhat ugyanis rossz szájszagot.

A nyelőcsőben felgyülemlett gyomorsav is okozhat ugyanis rossz szájszagot Forrás: Shutterstock/Fizkes

Mit tehetünk ellene?
A legjobb, amit tehetünk, ha kialakítjuk a megfelelő szájápolási szokásokat és változtatunk az életmódunkon. Fontos, hogy alaposan mossunk fogat lefekvés előtt, a nyelvünket is tisztítsuk meg, valamint a fogközeinket is. Semmit ne együnk már ezek után, inni is csak tiszta vizet. A dohányzás okozta károkat csak a leszokással tudjuk kiküszöbölni, a savas reflux ellen pedig savlekötővel védekezhetünk. Ha fogágybetegség okozza a rossz szájszagot, akkor a fogorvosunkat kell felkeresnünk. Amit még megtehetünk az az, hogy lefekvés előtt bőségesen fogyasztunk vizet, hogy megelőzzük a szájszárazságot, és vacsorára nem fogyasztunk olyan ételt, ami köztudottan kellemetlen leheletet okoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.