Reggeli citromos víz: jó vagy rossz ötlet éhgyomorra inni?

citrom egészség citromlé
A citromos víz reggeli fogyasztása népszerű módszer az anyagcsere felpörgetésére, valamint a fogyás és a méregtelenítés elősegítésére. A citromlével kapcsolatos általánosítás bizonyos esetekben azonban problémás is lehet. Lássuk, mire érdemes odafigyelned, ha ezzel az itallal akarod indítani a napjaidat!

A citrom gazdag antioxidánsokban, főként C-vitaminban, továbbá gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású, azonban jótékony tulajdonságai mellett okozhat problémákat is.

Bár a citromlé támogatja a thyroxin nevű hormon termelését, ami a szervezet anyagcsere-folyamatainak sebességét szabályozza, nem csodaszer a fogyás szempontjából, és a közhiedelemmel ellentétben a fogakat sem fehéríti. Rendszeres használata roncsolhatja a fogzománcot, amely védtelenné válhat a károsító hatásokal szemben. A megoldás: a citromos vizet mindig szívószállal igyuk!

A citromos víz reggeli fogyasztása népszerű módszer az anyagcsere felpörgetésére Forrás: Shutterstock/My July

Az éhgyomorra történő citromos víz fogyasztása nem mindenki számára ajánlott. A citrom pH-értéke alacsony, csupán 2,4, ezért emésztőrendszeri problémák vagy érzékenység esetén korán reggel kerülendő lehet. A citromlé növelheti az égő érzést a gyomorban és nyelőcsőben, refluxot okozhat vagy súlyosbíthatja az ilyen jellegű panaszokat.

Ha szeretnéd megtudni, milyen esetekben fogyaszthatod biztonsággal a citromos vizet, olvasd el a Mindmegette cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.