Mediterrán diéta az agy szolgálatában - a demencia ellenszere a tányérunkon bújhat meg

Forrás: Shutterstock/Marian Weyo -
egészséges étkezés diéta kognitív képességek demencia magazin mediterrán diéta kognitív hanyatlás
A hagyományos mediterrán jellegű étrend – amelyben bőségesen szerepelnek a tenger gyümölcsei, a gyümölcsök és a diófélék – akár 23%-kal csökkentheti a demencia kockázatát – derült ki egy új tanulmányból.

A demencia a világ minden táján milliók életét érinti, és jelenleg korlátozottak a kezelési lehetőségek. Ezért a tünetek kialakulásának kockázatát csökkentő módszerek folyamatos vizsgálata a kutatók és orvosok számára kiemelt prioritást élvez.

A Newcastle-i Egyetem új kutatása az egyik legjelentősebb tanulmány ebben a témában, mivel a korábbi vizsgálatok mind kevesebb résztvevő adatain alapultak. A tudósok 60.298 egyén adatait elemezték, majd annak alapján pontozták, hogy étrendjük mennyire felelt meg a mediterrán étrend kulcsjellemzőinek. Továbbá figyelembe vették az egyes páciensek genetikai kockázatát a demencia kialakulására úgy, hogy megbecsülték az úgynevezett poligénes kockázatot. A tesztalanyok életvitelét majdnem egy évtizedig követték nyomon.

A mediterrán jellegű táplálkozás csökkentette a demencia kialakulásának valószínűségét Forrás: Shutterstock/Marian Weyo

John Mathers táplálkozástudományi professzor szerint az egészséges, mediterrán jellegű táplálkozás még a magasabb genetikai rizikóval rendelkezők esetében is csökkentette a demencia kialakulásának valószínűségét.

A kutatók a tanulmány során szerzett eredmények alapján azt a következtetést vonták le, hogy az az étkezési terv, mely előírja az egészséges növényi alapú élelmiszerek kielégítő mennyiségben történő bevitelét, a demens betegek kezelési stratégiájának fontos része lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.