Horrorsztori bizonyítja, hogy nem szabad lenyelni a rágógumit

Forrás: 123rf.com -
gyomor orvos gyermek rágógumi kórház
Egy brit pár már akkor érezte, hogy valami baj lesz, amikor látta, hogy ötéves kisfiuk rágózik sőt, le is nyeli azt. Helyesebben: azokat. Ugyanis a gyerek negyven darab rágót pusztított el rövid idő alatt. Ezt követően rosszul lett és kórházba vitték. Ahogy a példája is mutatja, a rágógumit nem szabad lenyelni.

Amikor a szülők szembesültek azzal, hogy a gyerek megette a rágógumikat, azonnal felhívták a segélyvonalat, ahol azt mondták nekik, figyeljék az állapotát. A kisfiúnak hat óra elteltével gyomor- és bélgörcsei lettek és hasmenéssel küzdött, ekkor a kórházba rohantak vele - írja a JEM Reports esettanulmánya alapján a Daily Star.

A kórházban az orvosok azonnal keresni kezdték az emésztetlen idegen anyagot a kisfiú testében, CT-vizsgálatot végztek a gyomráról és a medencéjéről. A képalkotó eljárással meg is találták a gyerek gyomrában a hatalmas masszát. A szülők beszámolója alapján egyértelmű volt, hogy mi okozza a rosszullétet, már csak az volt a kérdés, hogyan távolítsák el azt. A rágógumi-darabkák ugyanis a fiúcska gyomrának és gyomor-bélrendszerének 25 százalékát elzárták.

Az orvosok úgy döntöttek, egy fémcsövet helyeztek le a gyermek torkán, és úgy távolítják el a rágógumit. A műveletet a többször is meg kellett ismételni ahhoz, hogy az egészet ki tudják szedni.

A rágógumi eredetileg a Közép- és Dél-Amerikában honos Manilkara chicle vagy Manilkara zapota örökzöld fa nedvéből készült, de annyira népszerű lett, hogy a II. világháború után már nem volt elegendő alapanyag a kereslet kielégítésére. A rágók alapját így napjainkban más természetes vagy mesterséges polimerek képezik, például meglepő, de a gumibelsők gyártásához is használt butilkaucsukból, amelyhez édesítőszert, ízesítőanyagot, tartósítókat és lágyító anyagokat adnak.

A rágóban található édesítőszereket, például a xilitet, az ízesítőanyagokat, a lágyításhoz használt növényi olajokat, vagy glicerint könnyen lebontja a szervezet. A problémát a szintetikus gumialap jelenti, amely ellenáll mind a gyomorsavnak, mind pedig az emésztőenzimeknek.

Beth Czerwony, a clevelandi klinika dietetikusa elmondta, hogy a tévhittel szemben a rágógumi nem feltétlenül távozik azonnal a szervezetből. "Természetesen, ha egy-egy rágó néha lecsúszik, az nem baj, de ha nagyobb mennyiséget lenyelünk, az már problémát, például bélelzáródást okozhat" - nyilatkozta a szakember, és hozzátette: az elzáródás nem szűnik meg magától, azt mindenképpen kezelni kell.

Ha egy mód van rá, ne nyeljük le a rágógumit. Forrás: 123rf.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.