Lenyeled, vagy sem? Mi történik a rágóval, ha a gyomrodban landol?

Forrás: Thinkstock -
egészségtelen gyomor rágózás rágógumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne aggódj! Egy lenyelt rágógumi miatt nem kell rögtön orvoshoz rohanni, de a rágóevésből azért nem érdemes rendszert csinálni, mert nagyobb mennyiségben igenis okozhat gondokat.

Csak városi legenda, hogy egy véletlenül lenyelt rágógumi hét évet tölt az emésztőrendszerben, mielőtt elbúcsúzna a szervezetedtől. Szóval nem kell kétségbe esni, ha véletlenül lenyeled a rágót. De akkor mi történik vele a szervezetben?

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Honnan jött, hová megy?

A rágógumi eredetileg a Közép- és Dél-Amerikában honos Manilkara chicle vagy Manilkara zapota örökzöld fa nedvéből készült, de annyira népszerű lett, hogy a II. világháború után már nem volt elegendő alapanyag a kereslet kielégítésére. A rágók alapját így napjainkban más természetes vagy mesterséges polimerek képezik, például meglepő, de a gumibelsők gyártásához is használt butilkaucsukból, amelyhez

édesítőszert, ízesítőanyagot, tartósítókat és lágyító anyagokat adnak.

A rágóban található édesítőszereket, például a xilitet, az ízesítőanyagokat, a lágyításhoz használt növényi olajokat, vagy glicerint könnyen lebontja a szervezet. A problémát a gumialap jelenti, amely

ellenáll mind a gyomorsavnak, mind pedig az emésztőenzimeknek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a gyomor egyik rejtett bugyrában maradna, vagy valamelyik szervünkre feltapadna. Csupán a többi táplálékhoz hasonlóan a belekbe kerülnek, végül pedig a széklettel együtt távoznak.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Egy lenyelt rágó miatt tehát nem kell aggódni, de ha az rendszeresen, nagyobb mennyiségben az emésztőrendszerbe kerül, akkor lehet belőle probléma, bár a gyermekeknél okozhat elzáródást, de ez szerencsére ritkán következik be.

Berki Krisztián balesetet szenvedett - A mentő vitte elhttp://www.life.hu/drlife/20160602-berki-krisztian-korhazba-kerult.htmlTorna olimpiai bajnokunk éppen emelt szintű érettségi gyakorlatát végezte, amikor a korlátról leugorva rosszul ért földet. Mivel nem tudott ráállni a lábára, azonnal mentőt hívtak neki. Dr. LifeThinkstockA szundigomb károsítja a saját és a környezetedben élők egészségéthttp://www.life.hu/drlife/20160601-a-szundigomb-karositja-az-te-es-a-kornyezetedben-elok-egeszseget.htmlKi korán kel, aranyat lel. Ha kiráz a hideg ettől a mondattól, akkor valószínűleg te is gyakran beállítod az ébresztőt. Aki pedig a keményvonalas későn kelők táborát erősíti, az gyakran nyúl a szundigombhoz, akár 5 percenként is...de vigyázat, ugyanis a jóból is megárt a sok! Dr. LifeThinkstockA szundigomb károsítja a saját és a környezetedben élők egészségéthttp://www.life.hu/drlife/20160601-a-szundigomb-karositja-az-te-es-a-kornyezetedben-elok-egeszseget.htmlKi korán kel, aranyat lel. Ha kiráz a hideg ettől a mondattól, akkor valószínűleg te is gyakran beállítod az ébresztőt. Aki pedig a keményvonalas későn kelők táborát erősíti, az gyakran nyúl a szundigombhoz, akár 5 percenként is...de vigyázat, ugyanis a jóból is megárt a sok! Dr. LifeThinkstockIsmét találtak összefüggést a mobilozás és a rák közötthttp://www.life.hu/drlife/20160530-ismet-talaltak-osszefuggest-a-mobilozas-es-a-rak-kozott.htmlMár rengetegszer nagyító alá került a mobilozás és a daganatos megbetegedések közötti összefüggés, ennek ellenére a kutatók nem mondták ki teljes bizonyossággal, hogy van kapcsolat a két dolog között. Dr. LifeThinkstockNovák Angéla őszintén mesélt a férfiból nővé válásárólhttp://www.life.hu/drlife/20160524-novak-angela-barmennyi-penzt-hajlando-aldozni-arra-hogy-nokent-jol-erezze-magat-a-boreben.htmlNovák Angéla a Celeb vagyok, ments ki innen! férfiből nővé operált egykori szereplője tizennégy éve kezdte meg nemi átalakító műtéteinek sorát, és végre nőként éli az életét. Elmondása szerint például a hormonok, amiket szednie kell, nem is kerülnek olyan sokba. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoA házasság segíthet az alkoholizmus elkerülésében?http://www.life.hu/drlife/20160523-egy-kutatas-szerint-a-hazassag-segithet-az-alkoholizmus-elkeruleseben.htmlSvéd kutatok több millió ember részvételével vizsgálták a házasság alkoholizmusra gyakorolt hatását. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.