Ne aggódj! Egy lenyelt rágógumi miatt nem kell rögtön orvoshoz rohanni, de a rágóevésből azért nem érdemes rendszert csinálni, mert nagyobb mennyiségben igenis okozhat gondokat.

Csak városi legenda, hogy egy véletlenül lenyelt rágógumi hét évet tölt az emésztőrendszerben, mielőtt elbúcsúzna a szervezetedtől. Szóval nem kell kétségbe esni, ha véletlenül lenyeled a rágót. De akkor mi történik vele a szervezetben?

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Honnan jött, hová megy?

A rágógumi eredetileg a Közép- és Dél-Amerikában honos Manilkara chicle vagy Manilkara zapota örökzöld fa nedvéből készült, de annyira népszerű lett, hogy a II. világháború után már nem volt elegendő alapanyag a kereslet kielégítésére. A rágók alapját így napjainkban más természetes vagy mesterséges polimerek képezik, például meglepő, de a gumibelsők gyártásához is használt butilkaucsukból, amelyhez

édesítőszert, ízesítőanyagot, tartósítókat és lágyító anyagokat adnak.

A rágóban található édesítőszereket, például a xilitet, az ízesítőanyagokat, a lágyításhoz használt növényi olajokat, vagy glicerint könnyen lebontja a szervezet. A problémát a gumialap jelenti, amely

ellenáll mind a gyomorsavnak, mind pedig az emésztőenzimeknek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a gyomor egyik rejtett bugyrában maradna, vagy valamelyik szervünkre feltapadna. Csupán a többi táplálékhoz hasonlóan a belekbe kerülnek, végül pedig a széklettel együtt távoznak.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Egy lenyelt rágó miatt tehát nem kell aggódni, de ha az rendszeresen, nagyobb mennyiségben az emésztőrendszerbe kerül, akkor lehet belőle probléma, bár a gyermekeknél okozhat elzáródást, de ez szerencsére ritkán következik be.