Figyelmeztetnek a szakértők: olyan különös tünete lehet a demenciának, amit mással tévesztenek össze

Forrás: Shutterstock/Pathdoc -
frontotemporális életközepi válság demencia alzheimer
Sokan még mindig nincsenek tisztában a demencia tüneteivel, ami nagyon megnehezíti a diagnosztizálást. Egy szakértő elmelárulta, a betegség egy változatát gyakran összetévesztik az életközepi válsággal. 

A demenciára ugyan még nincs gyógymód, fontos, hogy korán diagnosztizálják, hogy a betegek megkaphassák a lehetséges kezeléseket és a szükséges támogatásokat.

A diagnosztizálást nehézzé teszi, hogy a demenciának több mint 200 altípusa van,

és bár ezek mind különböző módon befolyásolhatják az ember agysejtjeit, a tüneteket gyakran figyelmen kívül hagyják, vagy összetévesztik valami mással. Most az egyik demencia-szakértő arra figyelmeztetett, hogy a betegség egy ritka altípusát gyakran összetévesztik az életközepi válsággal.

Forrás: Shutterstock/Pathdoc

Dr. Susan Mitchell elmondta, a demencia bizonyos változatai, mint például az Alzheimer-kór, hatással vannak az ember memóriájára, más formái azonban, például a frontotemporális, megváltoztathatják az ember személyiségét – ennek diagnosztizálása kihívást okoz, mert a tünetek „átfedésben vannak más állapotokkal".

A frontotemporális a demencia ritka formája, amely kezdetben az egyén viselkedését és beszédét érinti, és bár a legtöbb embernél a 70-es és 80-as éveik végén alakul ki a demencia, ez a típus általában a 45-65 év közöttieket érinti. A frontotemporális demencia jelei közé tartozik a helytelen vagy impulzív viselkedés, az önzőség vagy nem rokonszenves megjelenés, valamint a mentális képességekkel kapcsolatos problémák, mint például a könnyen elvonható figyelem.

Frontotemporális demenciával küzd Bruce Willis is, akiről nemrég készült friss fotó - nem tudni, tisztában van-e azzal, mi történik vele. A színész állapotáról szívszorító dolgokat közölt a felesége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.