Népszerű italnak kell búcsút intenünk, ha le akarunk számolni az álmatlansággal, és most nem a kávéra gondolunk

Forrás: Shutterstock -
álmatlanság éjszaka elalvás alvásszakértő
A legtöbben bizonyára már tudják, hogy lefekvés előtt kávét inni egyáltalán nem jó ötlet, azonban most az is kiderült, hogy egy másik népszerű italt sem ajánlott elalvás előtt fogyasztani, hacsak nem akarunk álmatlanul forgolódni egész éjszaka. 

Az alvási nehézségeknek vagy álmatlanságnak számos oka lehet – a stressztől, a szorongástól kezdve, a depresszión át a hőségig vagy akár az ágynemű anyaga is befolyásolhatja, hogy el tudunk-e aludni éjszaka.

A másik fontos tényező, ami befolyásolja az alvásunkat, illetve annak minőségét az az, hogy mit eszünk és iszunk lefekvés előtt. Az köztudott, hogy koffein tartalmú italt, kávét egyáltalán nem ajánlott fogyasztani az esti órákban, azonban egy alvásszakértő most elárulta, hogy hasonlóan negatív hatással van az alvásunk minőségére, ha alkoholt fogyasztunk lefekvés előtt - írja a Mirror.

Inszomnia vagy átmeneti alvászavar? álmatlanság Forrás: Shutterstock

„Az alkoholfogyasztás megbolygatja az alvási ciklust, különösen a gyors szemmozgást (REM) és a mély alvás szakaszait. Mivel elnyomja a REM-fázist, a különböző szakaszok teljesen felborulnak, és így fáradtan, kialvatlanul ébredhetünk fel reggel" - mondja James Higgins alvásszakértő, aki szerint ebben az esetben kimarad az alvás leghelyreállítóbb szakasza, amely segít javítani a fizikai jólétet és az immunrendszer működését.

Forgolódsz, álmatlanul fekszel éjszaka? Egy egyszerű trükkel véget vethetsz a kialvatlanságnak

„Az alkoholfogyasztás több okból is megzavarhatja az alvási szokásainkat. Először is, valószínűleg gyakrabban kell majd éjszaka kimennünk a WC-re. A szervezet elveszítheti a hőmérséklet szabályozási képességét is, éjszakai izzadáshoz és túlmelegedéshez vezet" - tette hozzá.

Ezután biztosan nem fogsz zokniban aludni: annyi baktérium található meg rajta, mint a WC-ben

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.