Sokkal nagyobb eséllyel esel el vagy égeted meg magad, ha ezeket a gyógyszereket szeded

antihisztamin elesés antidepresszáns szorongás szénanátha
A Harvard Medical School kutatása szerint azok az emberek, akik gyógyszert szednek szorongásra, szénanáthára és magas vérnyomásra, nagyobb eséllyel sérülnek meg a mindennapokban: gyakrabban esnek el, sőt meg is égethetik magukat. 

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a gyógyszerszedők 40 százalékkal nagyobb eséllyel esnek el, mint azok, akik nem szedik azokat. Ennek alapján a kutatók jó néhány gyakran használt gyógyszer mellékhatásaira figyelmeztetnek, valamint kiemelik, ha ezek közül többet is szedünk, még fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve.

Bizonyos gyógyszerek növelik az elesések kockázatát Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 fizkes/Shutterstock. No use without permission./Fizkes

A magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszereknél fennáll a lehetőség, hogy túl alacsonyra viszik le a vérnyomást. Ilyenkor, ha felállunk, elszédülhetünk és eleshetünk. A központi idegrendszerre ható gyógyszerek - mint például a szorongásoldók vagy antidepresszánsok - szintén növelhetik a kockázatot. Az allergiára szedett antihisztaminok pedig álmosítanak, azért érhet a szedése közben baleset bennünket, és fokozottan igaz ez az altatókra is. A fentieken kívül a túlműködő hólyag kezelésére szolgáló gyógyszerek is növelik az elesések és egyéb balesetek esélyét - írja a The Sun.

Hiperaktív hólyag

Ebben az esetben a húgyhólyag nyálkahártyája fokozottan érzékeny, ezért alakul ki gyakrabban vizelési inger, vagy a hólyag izmainak görcse miatt. Jellemzően éjszaka is jelentkezik, és napközben is gyakori ürítéssel jár a betegség. Megszüntetése, vagy a panaszok enyhítése gyógyszeres kezeléssel történik alapos vizsgálat után.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.