Új, fertőzőbb Covid-törzs betegíthet meg több ezer embert karácsonykor

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer karácsony covid új fertőzés
A szakemberek szerint az eddig ismert változatoknál még fertőzőbb az új Covid-mutáció. Attól tartanak, hogy könnyebben behatol a szervezetbe és nehezebben is tudunk majd megszabadulni tőle.

A mutáció a Pirola-törzs egyik alváltozata, és a szakértők most azt mondják, hogy a következő hetekben várhatóan még többen megfertőződnek majd. Ez azt jelenti, hogy éppen az ünnepi időszak előtt vagy karácsonykor, amikor többet találkozunk szeretteinkkel, esetleg utazunk, betegedhetünk meg a legtöbben.

A vírust először augusztusban mutatták ki egy luxemburgi betegnél, majd terjedni kezdett az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és azon túl is – idézi a Daily Star cikke a WalesOnline információit.

Minden eddiginél fertőzőbb lehet az új Covid-mutáció Forrás: Shutterstock

Clare Bryant, a Cambridge-i Egyetem veleszületett immunitással foglalkozó professzora szerint az a leggyakoribb Covid-variáns lesz. Megjegyezte, hogy a JN.1-nek volt néhány "érdekes" változata, amelyek közül néhányat a 2020-as és 2021-es Alfa és Béta változatok óta nem láttunk. Nem teljesen pontosak még a kutatások eredményei, de valószínűleg könnyebben behatolhat immunendszerünkbe.

Szakértők szerint, nehezebben távozhat a szervezetünkből az új mutáció Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.