Növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, ha piszkálod az orrod

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 STUDIO GRAND WEB/Shutterstock. No use without permission./Studio Grand Web -
orrtúrás Alzheimer-kór központi idegrendszer
A tudósok azt állítják, hogy egy rossz és gusztustalan szokás, amelyet a legtöbben csak titokban űznek, növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A Griffith Egyetem kutatói által egereken végzett tanulmány összefüggést talált az orrtúrás és az agyat károsító betegségekkel kapcsolatba hozható fehérjék felhalmozódása között. Az orr piszkálása károsíthatja a belső, védelmet biztosító szöveteket, ezáltal pedig a veszélyes baktériumok könnyebben bejuthatnak az agyba. Az agy pedig úgy reagál ezekre a kórokozókra, hogy az Alzheimer-kór által okozott állapotokat tükrözi.

Növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, ha túrod az orrod Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 STUDIO GRAND WEB/Shutterstock. No use without permission./Studio Grand Web

Az ausztráliai Queenslandben működő kutatócsoport a Chlamydia pneumoniae nevű baktériummal végzett vizsgálatokat. Ez egy ritka baktériumtípus, amely légúti fertőzéseket, például tüdőgyulladást is okozhat. A baktériumot a késői demenciában szenvedő emberek agyában is felfedezték — egy 1998-ban végzett kutatás 19 vizsgált agyminta közül 17-ben találta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.