Hasznos tippek a megfázás kezelésére

Forrás: Shutterstock -
REVENTIL2024 vitamin megelőzés megfázás nátha
A nátha, vagy más néven megfázás a hideg idő velejárója. Az ilyenkor tapasztalható orrdugulás és orrfolyás megkeseríti a napjainkat, de sokat tehetünk azért, hogy a lehető leghamarabb átvészeljük a betegséget. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, ha ledönt bennünket a nátha.

A hidegebb idő beköszöntével a megfázás gyakran előforduló megbetegedés. Mindenkinek ismerős az eldugult, a folyamatos fújástól kisebesedett orr kellemetlen élménye, és természetesen mindenki szeretne mihamarabb túlesni a betegségen és újra akadály nélkül lélegezni. Sok mindent érdemes bevetnünk ahhoz, hogy gyorsabban átvészeljük a megfázást. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

Tehetünk azért, hogy gyorsabban átvészeljük a betegséget Forrás: Shutterstock

Adjunk időt a szervezetünknek!

Ha már megtörtént a baj, vagyis megfáztunk, akkor az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy a tőlünk telhető legtöbb időt pihenéssel töltjük. A szervezetünk ugyanis a kórokozók ellen dolgozik, ezt a munkát pedig azzal támogathatjuk, ha ilyenkor – amennyire tudjuk – elhalasztjuk a nem sürgős feladatainkat, és az ágyban, meleg takaró alatt töltjük az időnket.

Pótoljuk a folyadékot!

Nagyon fontos, hogy hidratáljuk a szervezetünket megfázás idején. Ilyenkor bevethetjük a gyógynövényes teákat, de a gyömbérről és a citromról se feledkezzünk meg! A zöldségekben gazdag levesek is támogatják a gyógyulásunkat. Természetesen a sima víz ivása sem elhagyható. A lényeg, hogy minél változatosabb formában vigyük be a megfelelő mennyiségű folyadékot.

Töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

A vitaminok az egészség megőrzésében és a megelőzésben segítenek, de megfázás esetén a betegség leküzdését is támogatják. Ha nátháról van szó, akkor a legtöbben a C-vitaminra esküsznek, amelyet általános immunerősítőként alkalmaznak, de a D-vitamin ugyancsak hozzájárul az immunrendszerünk támogatásához. A fokhagyma vírus- és baktériumellenes hatása szintén jó szolgálatot tehet. Jó C-vitamin forrás a csipkebogyó, a paprika és a citrusfélék, de a karfiol, a káposzta és a kelbimbó is bővelkedik benne, ezeket mindenképpen érdemes fogyasztani betegség esetén, de a megelőzés érdekében is. Az ásványi anyagok közül például a cink is kifejezetten hasznos a nátha kezelésében, ennek köszönhetően csökkenthetjük a betegen eltöltött napjaink számát.

A friss levegő mindig fontos Forrás: Shutterstock

Figyeljünk oda a levegő minőségére!

Mindig érdemes rendszeresen szellőztetni, hogy felfrissüljön a lakás, de betegség idején kiemelten fontos. Nemcsak arra kell azonban ilyenkor odafigyelnünk, hogy kicserélődjön az elhasznált levegő, de arra is, hogy megfelelő legyen bent a páratartalom. Az ideális az 50-60 százalék, ha ennél jóval alacsonyabb, az szárítja a torkunkat és orrnyálkahártyánkat is, amelyeknek fontos szerepe van a kórokozók kiszűrésében. Tehát, ha nem akarjuk fokozni a bajt, párásítsunk a lakásban, amikor úgy érezzük, túlságosan száraz a levegő! Ha biztosra akarunk menni, beszerezhetünk olyan eszközt, amely méri a páratartalmat.

Orrspray, de csak csínján!

Az eldugult orr kellemetlen, hiszen rontja az alvásunk minőségét, ráadásul, ha folyamatosan a szájunkon keresztül vesszük a levegőt, kiszárad a torkunk. Természetes, ha ilyenkor az orrspray-ért nyúlunk, de mindig olvassuk el alaposan a betegtájékoztatót, és az ajánlott időnél tovább sose használjuk, ahogy akkor sem, ha már lejárt a szavatossági ideje!

Alkalmazhatunk tüneti kezeléseket is

Ha a lázunk nagyon magas, és emiatt rossz a közérzetünk, alkalmazhatunk láz-és fájdalomcsillapító szereket. Ha tehetjük, akkor ezeket csak akkor vessük be, amikor valóban szükségesnek érezzük.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Reventil patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.