Mindenki ismeri, de kevesen használják: a téli betegségek orvosa a gyömbér

gyömbér
Dreamstime - Dreamstime
csodaszer betegség gyömbér megfázás tél
A téli időszakban fokozottan oda kell figyelnünk egészségünkre, hiszen ahogy beköszönt a hidegebb időjárás, sokan egyből ágynak is dőlnek a megfázás, fejfájás, vagy a láz miatt. Ilyenkor jön a nagy kérdés, hogy mégis mivel csökkentsük a gyulladást? Mi megmutatjuk!

A gyömbér egy igencsak sokoldalú csodaszer, amely tulajdonképpen ezerarcú gyógyító hatással bír! Ha eddig nem tudtad, most eláruljuk, hogy alapvetően a Zingiberaceae családba tartozó gyökeres növények közé sorolható. De feltételezem, téged az érdekel leginkább, mégis miért annyira népszerű hazánkban ez a kicsit erős, mégis elképesztően hatásos növény?!

Legtöbben a különböző teák és ételek fűszerezésére használják, sajnos sokan tudattalanul, ugyanis még csak nem is sejtik, mennyi energiát, vitamint és ásványi anyagot juttatnak be 1-1 kis gyömbér "morzsával" a szervezetükbe. Rendkívül sok jótékony tulajdonsága van, lássuk ezeket!

Gyömbérszeletek az egészséges szervezetért! Forrás: 123rf.com

Gyulladáscsökkentő hatás

A gyömbérben található gingerol nevű aktív vegyület rendkívül erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal ez az erős növény segít a szervezetnek megvédeni magát a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Egyszóval ha úgy érzed, begyulladt a torkod, megfáztál, vagy éppen nőgyógyászati panaszaid vannak, azonnal tessék bevetni ezt a csodaszert! Ihatod teaként, de megeheted gyömbérkockaként is.

Immunrendszer erősítése

Az immunrendszer a szervezet első védelmi vonala a kórokozók és baktériumok ellen. A gyömbér olyan antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek támogatják szervezetünk megfelelő működését, ezáltal nem leszel beteg három havonta. Szerintem te sem bánnád.

Vírusok elleni hatások

A gyömbér fogyasztása segíthet csökkenteni a vírusok által okozott fertőzéseket, beleértve a megfázást és az influenzát is. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy aki még a betegség elején elkezdi kúrálni magát, sokkal hamarabb képes kigyógyulni belőle. Persze fontos a megelőzés is, nem feltétlenül kell megvárnunk, hogy ágynak döntsenek a bacik.

Kandírozott gyömbérkockák. Forrás: Shutterstock

Gyomor-bél egészség

Az egészséges emésztés és a bélflóra egyensúlyának fenntartása fontos a betegségek elleni védekezés szempontjából. A gyömbér enyhe hashajtó hatással rendelkezik, éppen ezért tökéletes választás székrekedés esetén! Arról nem is beszélve, milyen jól elbánik a gyomorfájdalmakkal, vagy éppen a hányingerrel is.

Szuper tipp a gyömbér SHOT!

A shotok készítése sok családnál már az ősz bejövetelével elkezdődik, ugyanis egy rendkívül erős immunerősítő italról van szó! A shotok általában olyan gyümölcsökből, zöldségekből és mézből álló turmix állagú innivalók, amelyeket egy hétig naponta decinként kortyolgatva szervezetünk képes ellenállni a vírusos megbetegedéseknek!

Téli shot az egészségünkért! Forrás: Shutterstock

Recept

- gyömbér
- méz
- citromlé
- facsart narancslé
- fahéj

Készíts elő egy három centis gyömbérszárat, reszeld le az egészet. Tedd hozzá egy egész citrom levét, és locsold meg mézzel, majd extrázd fahéjjal. Kavard össze a turmixodat, és ami a ráadás, az a kifacsart narancslé! Ezt az egészet el tudod tenni magadnak a hűtőben, nagyjából egy hétig szuperül eláll. Évszakonként egy kúra, és meglátod, sokkal erősebb lesz az immunrendszered!

Te mindent tudtál a gyömbérről?

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.