Ezért érdemes rendszeresen gyömbérteát fogyasztani

Forrás: Shutterstock -
karácsony gyömbér jótékony hatás tea magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg téli időszakban nincs is jobb dolog egy forró bögre teánál, ami amellett, hogy nagyon finom, még az egészségre is nagyon jó hatással van. Az egészségmegőrzés szempontjából a gyömbér egy nagyon fontos és értékes növény, ami tea formájában is fogyasztható. Rengeteg jótékony hatással rendelkezik, most összeszedtük, miért érdemes beépíteni a mindennapokba ezt az Ázsiában őshonos növényt.

A gyömbér egyike azoknak a növényeknek, amelyek sokféleképpen felhasználhatók. Tehetünk belőle levesekbe, különféle húsételekbe, süteményekbe vagy akár teába is. Mindemellett pedig akár szárított formában, akár őrölve, akár frissen használjuk, garantáltan kifejti a jótékony hatását.

A gyömbértea rengeteg egészségügyi panaszra, különféle betegségek megelőzésére kiváló megoldás lehet. Több kutatás eredménye is megerősítette, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása segít a szívbetegségek megelőzésében, csökkentheti a koleszterinszintet, illetve vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A gyömbértea fogyasztása 12 hét alatt képes csökkenteni a diabétesszel kapcsolatos betegségek kialakulását, emellett rákmegelőző hatásáról is híres: az emésztőrendszeri, a hasnyálmirigy-, a máj- és a vastagbélrák megelőzésében is rendkívül eredményesnek bizonyulhat.

Gyomorpanaszok ellen

Legtöbben gyomornyugtató, emésztést elősegítő és javító hatásairól ismerik, mivel ez a növény segíti a puffadás megelőzését, megszabadít a felgyülemlett gázoktól és ellazítja a bélrendszer izmait. Hasmenés esetén is kiváló megoldásként szolgál. Ha az étkezések után elfogyasztunk egy kevés gyömbért, az emésztésünk biztosan meg fogja hálálni.

Forrás: Shutterstock

Immunerősítő

A gyömbér az immunrendszerünket is felerősíti, valamint képes megvédeni a különféle kórokozóktól, baktériumoktól, ezáltal sokkal ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Ha azt érezzük, hogy egy kicsit meghűltünk, vagy lappang bennünk valamiféle betegség, érdemes elkortyolgatni egy forró gyömbérteát. Izzasztó hatása miatt könnyebben megszabadulunk a baktériumoktól, és a láznak, akár a köhögésnek is búcsút inthetünk. A gyömbérteát inhalálásra is érdemes használni, ami segít feloldani a letapadt váladékot.

Gyulladáscsökkentő

A különféle ízületi gyulladásokra, fájdalmakra is orvosság lehet a gyömbér nemcsak tea formájában, hanem olajként is, amivel a problémás területet érdemes megmasszírozni.

Ugyancsak jó megoldás lehet menstruációs görcsök, fájdalmak ellen. Ha a PMS során gyakran tapasztalunk hasi panaszokat, érdemes az adott napokon gyömbérteát fogyasztani, ahogyan fent is leírtuk, érdemes a has környékét gyömbérolajjal bekenni, vagy ha nagyon erősek a tünetek, gyömbértartalmú étrend-kiegészítőt szedni.

Plusz kilók ellen

Akik küzdenek a plusz kilókkal, mindenképpen építsék be az étrendjükbe a gyömbérteát, ami a testsúly megőrzésében is közrejátszik. Aki rendszeresen iszik gyömbérteát, arról számol be, hogy csökkenti az étvágya, és képes szabályozni azt.

Gyömbértea elkészítése friss gyömbérből

A tea elkészítéséhez szükségünk lesz 2-3 dl vízre, egy szelet friss gyömbérre és az ízesítés miatt mézre. Először hámozzuk meg a gyömbért és reszeljük le, majd öntsük le forró vízzel. 8-12 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le és ízlés szerint ízesítsük egy kevés mézzel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.