Amikor a refluxszal üzen a pszichéd

fiatal nő, munkahely, meditálás, stresszoldás
Shutterstock - New Africa
reflux betegség lélek tünetek
Szinte mindentől feljön a gyomorsavad, és a nap folyamán nagyjából alig mersz enni bármit, nehogy baj legyen. Ismerős ez a kellemetlen érzés? Ha téged is mar a reflux betegség ezernyi tünete, akkor most jól figyelj, mert megmutatjuk neked, milyen lelki okok húzódnak meg a háttérben, és mit tehetsz azért - a savlekötők szedése helyett-, hogy szűnjenek a panaszok.

A reflux egy gyakori megbetegedés, amely rengeteg embert érint hazánkban is. Jellemző tünetei közé tartoznak: gyomorégés, a torokban lévő savas, égő érzés, mellkasi fájdalom, étkezés utáni köhögés. A betegség lényege, hogy a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ezzel maró, égő érzést okoz. Sokan amint észlelik a tüneteket, egyből savlekötőhöz nyúlnak - vagy elmennek a háziorvoshoz, aki persze fel is írja azt. Azonban felmerül a kérdés, mennyire függ össze a sav mennyisége az érzelmi világgal és a stresszel? A válasz egyszerű: nagyon!

 

A gyomorsav túltengése könnyen megkeserítheti mindennapjainkat! Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Sellwell/Shutterstock. No use without permission./Sellwell

Az elhanyagolt reflux súlyos következményeket okozhat, éppen ezért olyan fontos tenni azért, hogy enyhüljenek a tünetek!

Testünket természetesen életmódváltással is segíthetjük a regenerációban, de nagyon fontos a lelki háttér is! Ugyanis a sav mennyisége teljesen összeegyeztethető a stresszel és a mindennapi élet válságaival.

A reflux könnyen okozhat mellkasi, illetve gyomorpanaszokat is. Forrás: 123rf.com

Lelki síkon mitől alakul ki?

Amikor valami kellemetlen, nem várt dolog történik velünk, szoktuk mondani, hogy: "ezt egyszerűen nem bírom megemészteni!" - ennek oka van!

  • - düh
  • - agresszió
  • - konfliktusok elkerülése a felvállalás helyett
  • - őszintétlen kommunikáció

Olyan konfliktusokba keveredünk, melyeket nem akarunk megoldani, csak elfojtjuk magunkban, nem merjük felvállalni saját hangunkat, sem érzéseinket, csak saját magunkban fortyogunk. Ennek a negatív energiának valahogyan távoznia kell a lelkünkből, ilyenkor elindul egyfajta tisztulási folyamat betegség képében.

Mi okozhatja konkrétan ezt a betegséget?

A reflux esetében nem vagyunk képesek megfelelően megemészteni valami olyan történést, ami körülvesz minket. Vagy éppen nem vagyunk hajlandók felvállalni a véleményünket, csupán magunkban tartjuk haragunkat és dühösen ülünk le az asztalhoz és tesszük le éjszakánként a párnára a fejünket. Ez a körforgás igen csak szinten tartja stresszhormonjainkat, szó szerint még a gyomrunk sem tud megnyugodni. Nos, ekkor lépnek fel először a gyanús tünetek.

A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Forrás: Orvosi Hírközpont

 

Mi lehet a megoldás?

Azon kívül, hogy az étkezés szempontjából teljes életmódváltást igényel ez a helyzet, nagyon fontos lelkünk gyógyítása is. Fel kell tárnunk saját agressziónk, idegességünk okát és tenni azért, hogy képesek legyünk megemészteni a kellemetlen szituációkat is.

Meditáció

A meditáció egy elmélyült, tudatos figyelem gyakorlat, amely segít megnyugtatni az elmét és csökkenteni a stresszt. Rendszeres gyakorlással javíthatja a mentális egészséget, növelheti a koncentrációt, és hozzájárulhat a belső békéhez. Ha sikerül teljesen ellazulnod, akár megláthatod lelkiekben konfliktusod okait is, és gyógyíthatod különböző mantrákkal.

Jóga

A jóga ősi testi és szellemi gyakorlat, amely egységbe hozza a testet, az elmét és a lelket. Rugalmas testhelyzetekkel (ászanákkal), légzéstechnikákkal és meditációval kombinálva segíti az egészséges testi funkciók fenntartását, erősíti az izmokat és csökkenti a stresszt. Próbáld ki, ha úgy érzed, a meditáció már kevés, mozgasd meg a testedet is!

Naplózás

Írd ki magadból a dühödet és vess véget a benned lakozó örök konfliktusnak! Ha kell, minden egyes nap vesd papírra negatív érzéseidet. Főként azokat, melyeket nem mersz kimondani, vagy még magadnak is nehéz bevallani. Hidd el, egy idő után már természetessé válik a mindennapos naplózás, így te is sokkal könnyebben átlátod saját életedet.

A meditáció ellazít. Forrás: pixabay.com

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.