Szilvaszerelem - ínyencségek szilvából, ringlóból

szilva mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szilva és a ringló kék színét és édes zamatát nem lehet nem imádni. A késő nyári gyümölcs frissen isteni, és igazi ínyencségek készíthetők belőle.

Szilvaleves mandulakrokanttal és grízgaluskával

Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
1 csipet kardamom
50 g mandulaszirom

olaj
500 g szilva
1 liter almalé
30 g étkezési keményítő
1 lime
1 rúd fahéj
50 g cukor + 4 evőkanál cukor
250 ml tej
60 g gríz
2 tojássárgája

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Elkészítés:
A mandulakrokanthoz karamellizálj 1 evőkanál vajon 3 evőkanál cukrot, szép barnára. Kevergetés közben sózd meg, add hozzá a kardamomot és a mandulaforgácsot. Ha elkészült, tedd egy darab olajos alufóliára a karamelldarabot és hagyd kihűlni. Ha kihűlt, törd apró darabokra.
A grízgaluskához 1 evőkanál vajat, 1 evőkanál cukrot és egy fél lime héját főzd fel a tejben. Add hozzá a grízt, és főzd addig, amíg a keverék el nem válik az edény oldalától. Ha elkészült, tedd egy tálra, hogy kihűljön. Ha kihűlt, keverd bele a két tojássárgáját, majd hagyd pihenni tíz percig a masszát. Közben forralj enyhén sós vizet, és ha lobog, szaggasd bele a grízgaluskát. Kis fokozaton 10 perc alatt megfő.
Mosd meg a szilvát, magozd ki, majd nyolcadold fel. Keverd el a keményítőt 3-4 evőkanál almalével, a többi almalevet és a szilvát pedig öntsd egy fazékba, és kis fokozaton kezdd el főzni. Ízesítsd egy fél lime héjával, cukorral, fahéjjal, sóval. Ha felforrt, hagyd még főni 3 percig, majd add hozzá az almalében elkevert keményítőt, és forrald fel még egyszer. Ha elkészült a szilvaleves, grízgaluskával és mandulakrokant darabokkal tálald.

Victoria sponge cake - Viktória tortahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101118-victoria-sponge-cake-viktoria-torta.htmlRinglós réteshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101118-ringlos-retes.html



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.