Búcsúztasd csúcskoktélokkal az óévet!

buli koktél szilveszter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emelheted a szilveszteri buli fényét, ha házi mixerversenyt rendezel! Szerezz magadnak helyzeti előnyt, gyakorolj, és nyűgözd le a többieket! Csak óvatosan a pazar koktélokkal, ne igyátok ész nélkül vagy keverve, nem annyira kellemes a padlón várni az újévet!

Istockphoto
Istockphoto


"A koktélkészítés különleges rituálé, melyre fel kell készülnöd! A megfelelő, minőségi alapanyagok, valamint egyes mixer-segédeszközök nélkülözhetetlenek a tökéletes végeredményhez, de ne aggódj, ha betartod az arányokat, nem tudod elrontani őket! A legtöbb koktél kétféle tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, továbbá gyümölcsleveket, teát vagy ásványvizet tartalmaz, és rendkívül fontos kelléke a jég" - mondja Kottra Dezső, az egyik mixeriskola vezető oktatója. A Mixer Világszövetség (International Bar Association) irányadó szabályai pontosan meghatározzák a koktélok elkészítésének módját, kötelező mennyiségi és minőségi elemeit. Eszerint egy adott koktél 7 cl mennyiség, 5 különféle összetevőből és 1 alapszeszből áll. Ha komolyabban szeretnél foglalkozni a koktélokkal, szerezz be egy jelölt mérőpoharat, egy bárkanalat, egy keverőpálcát, valamint jó minőségű shakert és blandert.

1. Champagne Cocktail

Ez a koktél erőteljes aromájú, száraz ital, amely mindenkinek kiváló hangulatot teremt!

Hozzávalók: 1 cl Remy Martin, 9 cl száraz pezsgő, 1 kockacukor, pár csepp Angostura, díszítéshez narancsspirál

Istockphoto
Istockphoto

Így készítsd a koktélt:
Tegyél kockacukrot egy pezsgőspohárba, majd önts hozzá pár csepp Angosturát, amely egy keserű fűszerkivonat. A folyadéktól a kockacukor kellemesen elázik, és az ital különleges, kesernyés ízt kap. Tölts rá 1 cl jó minőségű konyakot, majd száraz pezsgővel öntsd fel, úgy, hogy kb. egy ujjnyi vastagon álljon a hab a tetején. A végén habzó, gyöngyöző italt kapsz, melyet narancsspirállal dekorálhatsz, ami extra kellemes illatot kölcsönöz a koktélnak.

A Life tippje:
A koktélos poharat hűtsd le jéggel, vágj le a citrom héjából egy darabot, melegítsd fel picit az öngyújtó lángjával, majd a pohár felett préseld ki belőle az értékes citromolajat. A pohár száját is bekenheted vele, így teljesen más aromát kapsz.



2. Pepper

A Pepper nem hétköznapi ital, amelynek pikáns, savanykás jellegét az eper, a lime és a chili adja.

Hozzávalók: 4 cl Ron Varadero fehérrum, 2 cl Monin eperpüré, fél lime kifacsarva, 2-3 szem friss eper, 2 cl 100%-os ananászlé, kevés chili, a díszítéshez chili és frissen őrölt fekete bors

Istockphoto
Istockphoto

Így készítsd a koktélt:
Hűts le jégkockákkal egy poharat, tedd blanderbe a megmosott epret, majd önts hozzá 4 cl fehérrumot, ami kellemes aromát biztosít. Tegyél hozzá 1 cl eperpürét, és facsarj egy friss lime-ot a blanderbe. Tölts hozzá 2-3 cl, 100%-os ananászlevet, de a mennyiségen ízlésed és kedved szerint változtathatsz, attól függően, hogy mennyire szereted az alkoholos ízt.

A Life tippje:
Kevés chilit vágj az italba, törj jeget, tedd a blanderbe, és mixeld össze az egészet. Szűrd le, öntsd ki egy pohárba, díszítsd chilivel, és szórj frissen őrölt borsot a tetejére.















3. Eszpresszó Martini

Ha rajongsz a kávé ízéért, készítsd el otthon, majd teszteld ezt a különleges koktélt!

Hozzávalók: 3 cl friss kávé, 3 cl Coffee likőr, 2 cl fehér Cacao likőr, 1 cl Chambord




Istockphoto
Istockphoto







4. Bitter Tears

Hozzávalók: 3 cl Grant's whisky, 2 cl Grand Marnier likőr, 1 cl facsart citrom, 1 bárkanál vaníliás cukor, 1 bárkanál narancsdzsem, szódaspricc

Istockphoto
Istockphoto

Így készítsd a koktélt:
Egy bárkanál segítségével tegyél jeget a keverőpohárba, majd tölts rá 3 cl skót whiskyt és 2 cl Grand Marniner-t (narancslikőr konyakos alappal). Keverj hozzá narancsdzsemet, 1 kanál vaníliás cukrot és 1 cl facsart, friss citromlevet. Az alapanyagokat rázd össze jól a shakerben, majd tegyél egy pohár aljára jeget, és szűrd rá az italt. Egy kevés szódát is spriccelhetsz rá, hogy az ízek kellőképpen fellazuljanak. Keverd össze ismét az egészet, és dekorációnak 2-3 narancskarikát használj.

A Life tippje:
Látványos díszítőelemet készíthetsz lime-ból: egy burgonyahámozóval hámozz körbe egy lime-ot, óvatosan, hogy egybe maradjon a spirál. A lime-twistet tekerd fel visszafelé, kifordítva, hogy rózsa alakot kapjál. Fogpiszkálóval tűzd meg több helyen, majd törd le a fogpiszkáló kilógó végeit, és vagdosd be pár helyen a lime-ot, hogy ne legyen merev. Ezután vágd félbe a rózsát, egy fogpiszkálóval szúrj bele lyukat, és tegyél bele mentaágat. Formázz a mentalevelekből rózsaszirmokat, és tedd kreációdat a pohár szélére.



Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.mixersuli.hu


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.