Mennyei karácsonyi koktélok

ital karácsony koktél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha unod a hagyományos italokat, és a forralt bor gondolata sem csigáz fel, ám szeretnéd elkápráztatni a párodat vagy a barátaidat egy nagyszerű karácsonyi nedűvel, ismerkedj meg 4 elképesztően finom, ünnepi koktél-különlegességgel!

"Ma már itthon is egyre több a hobbimixer, és sokan érzik úgy, hogy egy baráti összejövetel alkalmával üde színfolt lehet, ha értenek a mixeléshez és ezzel meglephetik barátaikat" - mondja Morafcsik Péter, az egyik hazai mixeriskola vezetője. Az alábbi italok elkészítése közben bepillantást nyerhetsz a koktélok kultúrájának és fogyasztásának világába, és biztos lehetsz abban, hogy gyakorlás közben egyre nagyobb lesz a tudásvágyad!

1. Ünnepi grog

A kellemes aromájú koktél lelke a 36 féle fűszerkivonatot tartalmazó gyomorkeserű - a Jägermeister -, mely jó étvágyat csinál, és elősegíti az emésztést. Ötvözd e fűszeres aromát az almával, és a forró italt kortyolgatva idézd fel gyermekkorod karácsonyi hangulatát!

Istockphoto
Istockphoto

A grog hozzávalói (egy személyre): 4 cl Jägermeister, 1,5 dl 100%-os almalé, 1 cl áfonyaszirup, 1 cl Cointreau, 3 narancstwister, 1 egész fahéj és 1 cl magas alkoholtartalmú (80%-os) rum

A gáztűzhelyre készíts egy lábost, öntsd bele a Jägermeistert, majd lassan, óvatosan keverd hozzá az almalét, az áfonyaszirupot és a Cointreau-t. Egy fél narancs héját melegíts fel öngyújtóval, hogy jobban megnyíljanak a gyümölcs pórusai, majd csepegtesd az italba. Az így elkészült keverék tetejére önts 1 cl rumot, majd öngyújtóval gyújtsd meg, így még jobban összeérnek az ízek. A forró italt töltsd bele egy koktélos pohárba, melyet előtte felmelegítesz. A díszítéshez 3 karikázott narancs héját tekerd fel egy szívószálra, és formázz belőle spirált. Nagyon fontos, hogy forró italok készítésénél soha ne várd meg, míg felforr a főzet, mert elég a szesz!

2. B52' koktél

"A molekuláris gasztronómia szellemében bizonyos természetes anyagok segítségével (keményítő, lecitin) megváltoztathatod az italok szerkezetét, és olyan ízeket állíthatsz elő, melyek cseppet sem szokványosak" - mondja Morafcsik Péter. A B52' koktél az egyik legnépszerűbb ital, és a nők igazi kedvence.

Istockphoto
Istockphoto
Hozzávalók:

Kb. 1,5 -2 cl kávélikőrt önts egy pohárba, de úgy kalkulálj, hogy a hozzávalók három egyenlő részre legyenek elosztva. A kávélikőrre rétegezd az ír krémlikőrt, úgy, hogy a bárkanál domború részére töltsd a likőrt, a kanalat tedd a pohár széléhez, és szépen lassan csorgasd hozzá a krémlikőrt. Ezt követően töröld meg a kanalat egy szalvétával, majd folyass lassan a kanálra jó minőségű narancslikőrt (Cointreau), az előbbihez hasonló layer (rétegezés) technikával. Gyújtsd meg az ital tetejét egy öngyújtóval, és látni fogod, ahogy a narancslikőr a magas extrakttartalom miatt lángra kap. A háromrétegű italt egy szívással fogyaszd el! Ne feledd: mindig óvatosan gyújtsd meg az italt, és figyelj oda, hogy a környezetedben ne legyen gyúlékony anyag! Trükk: ha áttetszőbb, tisztább koktélt szeretnél, szúrj fogpiszkálóra egy koktélcseresznyét, helyezd a pohár aljára, és így végezd a rétegező műveleteket!


3. Blazer

Szakértőnk véleménye szerint a Blazer akkor lesz tökéletes, ha prémium konyakból készíted!

Istockphoto
Istockphoto

Hozzávalók: 4 cl Remy Martin, forró víz, 2-3 kanál barnacukor, 2-3 szem friss eper, narancshéj

A koktél elkészítése előtt melegíts fel egy poharat forró víz felett, és várj, amíg az üveg bepárásodik. A meleg pohár tetejére helyezd a konyakos poharat, majd tegyél bele 3 kanál barnacukrot, és gyújts meg óvatosan. A narancs héjában lévő illóolajat permetezd rá, és öngyújtóval melegítsd meg, hogy szétnyíljanak a pórusok. A láng alatt a barnacukor kiválóan karamellizálódik, így intenzívebben érnek össze az ízek. Ha a barnacukor elolvadt, tedd a pohárba a pépesített epret, keverd meg egy bárkanállal, majd töltsd hozzá a forró italt. Alig tudsz majd ellenállni az ízek orgiájának, ám a fogyasztással várnod kell, amíg kihűl a koktél!

4. Frangelico Silver Sour

A koktél egyedülálló ízét, savanykás aromáját a mogyorólikőr adja.

Istockphoto
Istockphoto
Hozzávalók:

Egy shakerbe dobj jeget, majd üsd rá a tojásfehérjét, és vegyíts hozzá pár csepp Angosturát, hogy kesernyésebb legyen. Csorgass rá 1,5 cl cukorszirupot, 4 cl mogyorólikőrt, 1 gerezd citrom/narancs levét - közben hűtsd a poharat -, és az egészet jó alaposan rázd össze, amíg a tojásfehérje elkeveredik. Szűrd át az egészet jeges pohárba, díszítsd narancstwisterrel, majd a végén locsolj a tetejére felmelegített narancsolajat.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: mp@mixersuli.hu, mixersuli.hu

Így készítsd a narancstwistert!

Spirálvágóval hámozz meg egy narancsot, majd az így kapott spirált tekerd fel egy szívószálra, és várj pár percig, amíg a narancs héja felveszi a szívószál alakját. Szúrd meg a narancsspirált fogpiszkálóval alul és felül, és ha kellőképpen idomult a gyümölcs a szívószálhoz, húzd ki belőle a fogpiszkálót, és dekoráld vele a pohár szélét.


/1012/Adven20101213234441

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.