Alain Delon Párizs utazás program sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A német-osztrák sztár 20 évig, egészen haláláig lakott a szerelem fővárosában. Romy Schneider szívét éppúgy elrabolta Párizs, mint a sármos Alain Delon. A szépséges színésznő kedvenc helyeit te is végigjárhatod most a Life.hu rendhagyó úti kalauza segítségével.

Les Deux Magots

Ha egy pohár borra vagy egy csésze kávéra vágysz egy bisztróban, akkor a Cafe Les Deux Magots asztalánál foglalj (foglaltass magadnak) helyet.

AFP
AFP



A Saint-Germain-des-Prés sétálóutcán található kávéház nemcsak Romy Schneider kedvence volt, hiszen csak egy kőhajításnyira lakott, hanem Jean-Paul Sartre, Picasso és Albert Camus is szívesen múlatta itt az időt a két kínai kereskedő emlékműve (azaz les deux magots) szomszédságában. Bár manapság a kávézó nem a szellemi és művészeti élet központja, a Les Deux Magots semmit sem veszített ellenállhatatlan bájából. A kávéház Creme brulée-je pedig még mindig legendás.
Bővebb infó: www.lesdeuxmagots.fr

www.lesdeuxmagots.fr
www.lesdeuxmagots.fr


Könyvárusok a Szajna mentén

A világ leghosszabb könyvtára hol is lehetne máshol, mint Párizsban. A Szajna partján 4 kilométer hosszan, a Louvre-tól a Pont Marie-ig kínálják portékáikat a könyvárusok - akár fúj a szél, akár süt a nap, akár esik az eső vagy a hó. Romy is szívesen válogatott a fantasztikus szabadtéri piacon új kincsek után kutatva, ahol nemcsak olvasnivalót, hanem képeslapokat, csecsebecséket és valódi művészeti alkotásokat is vásárolhatsz.

Neked melyik város a szíved csücske?



Német pékség Párizsban


Lionel Poilane,




www.poilane.fr
www.poilane.fr



Vásárolj az Avenue Montaigne-on

"Franciaországban éltem, szerettem és tanultam meg ruhákat viselni"
- írta Romy Schneider a naplójában. A sztár életében a vásárolgatás - mint minden francia nőében - előkelő helyen állt, amikor éppen pénzszűkében volt, akkor is szatyrokkal megrakodva tért haza a bevásárló körutakról. Ma Fendi, Dior, Ricci, Lacroix, Ungaro, Mugler, Valentino, Chanel és Escada üzletek sorakoznak a fővárosban, már csak a kirakatok nézegetése felér egy színes délutáni programmal. Az Avenue Montaigne 12-ben, szemben a Plaza Athénée Hotellel, lakott egészen haláláig egy másik híres német díva, Marlene Dietrich. Romy azon kevés prominens személyek közé tartozott, aki nem csak vásárolt a drága üzletekben, hanem pezsgővel és libamájpástétommal is kedveskedtek neki, egyenesen a neves Chez Andréből, ami a Rue Marbeuf 12-ben található. Az Avenue Montaigne-on találkozott és barátkozott össze a színésznő és Coco Chanel. A divatikon jó tanácsokkal is ellátta a sztárt, például arra biztatta, hogy egyen kevesebb kenyeret, mert a sok pékáru nem tesz jót karcsú alakjának.

AFP
AFP



Séta a Luxóban

Párizs legszebb parkjában, a Luxemburg kertjében forgatta Romy Horst Buchholzcal közös filmjét, a Monptit 1957-ben. A két sztár románca nem volt hosszú életű, a színésznő azonban beleszeretett az egyetemi negyed közelében lévő kastélyparkba. Romy gyakran ücsörgött egy gesztenyefa árnyékában könyvébe mélyedve, vagy csak elmerengve a gondolatai között. A sztár kisfiának, Davidnak is az egyik kedvenc helye volt a Luxo és a csónakázó tó. A párizsiak kedvenc zöldövezete nem sokat változott az évtizedek során: a nosztalgikus körhinta falovai éppúgy róják a köröket, a gyerekek és az idősebbek petanque-ot játszanak, az árusok pirított mandulát és gesztenyét kínálnak az arra járóknak, és a szerelmespárok összebújva andalognak.

AFP
AFP



Színház az egész...

"Azt sem tudom, hogy mit nézzek meg először" - írta naplójába a színésznő párizsi élete első napjaiban. Romyt teljesen elvarázsolta a város kulturális kínálata, megszállottként ismerkedett a látnivalókkal. Szabadidejében a Louvre kiállításait nézegette, bérlete volt a párizsi operaházba és a Comédie-Française-ba. A színésznő a Théâtre de Paris-ban, a Rue Blanche 15-ben, 1958-ban játszotta el első szerepét, amelyet számtalan másik követett. A réges-régi színházépület belülről igazán pompás: a páholyokat, az erkélyeket arany berakás díszíti, 1100 székét pedig vörös bársonyborítás fedi. A sztár első főszerepe - Kár, hogy egy prostituált volt című John Ford-darabban - hatalmas sikert aratott, köszönhetően Alain Delonnak, a sztárrendező Luchino Viscontinak, és persze saját magának, Romy ugyanis sosem tanult színészetet és a próbák kezdetén még alig beszélt franciául. A sztár nagyon izgult, a lámpaláza az egekbe szökött, de a darabot megtekintő Ingrid Bergman, Jean Cocteau és Curd Jurgens is el volt ájulva a sztár játékától. Mint Romy naplójából kiderül, ez volt számára a karrierje egyik legboldogabb pillanata.

Romy kedvenc éttermei

Háromfogásos menü és kockás asztalterítő. Párizs egyik legrégebbi étterme, a Brasserie Polidor (Rue Monsieur le Prince 41.) hírneve ellenére olcsó, laktató és kiváló ételeket kínál manapság is - talán ezért volt ez a színésznő egyik kedvenc vendéglője. Ha azonban valami franciásan elegánsra vágysz, menj a L'Orangerie-be (Rue Saint-Louis-en-l'Île 28)! Romy Schneider csak az "én étkezőmként" emlegette az éttermet, talán ezért is ünnepelte itt az esküvőjét Daniel Biasinivel 1975-ben.

Romy szerelmi fészke

Romy párizsi évei alatt nyolcszor költözött a fővároson belül. Lakóhelyeinek egyike, Alain Delonnal közös tetőtéri otthona az Avenue de Messine 22-ben ma a franciaországi ukrán nagykövetség kulturális centruma. A padlástérben található szerelmi fészek azonban ma is ugyanolyan, mint amikor Romy és Alain lakott itt, a romantikus hálószoba és a hatalmas káddal díszített fürdőszoba egy csodálatos szerelem emlékeit idézik.

AFP
AFP



Közös fotó Romyval

A Romy Schneider kedvenc helyeit bemutató körséta végén lehetőséged nyílhat egy közös fotóra is a sztárral. A Musée Grévin viaszfigurái között a színésznő mása is megtalálható, miközben az öltözőjében a tükör előtt ül és letörli az arcáról a nehéz színpadi sminket. Az 1882-ben megnyitott Grévin évente 600 ezer látogatót fogad, ezzel Párizs egyik legnépszerűbb múzeuma. A régi színházteremből átalakított panoptikumban megtalálható Céline Dion, Michael Jackson, Naomi Campbell, Jean Paul Gaultier, Jeanne d'Arc, Helmut Kohl, Angela Merkel, Barack Obama vagy Nicolas Sarkozy és Carla Bruni viaszból készült életnagyságú szobra is.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.