10 nő, aki nélkül szegényebb lenne a világ!

akaraterő Madonna Emma Thompson Lady Gaga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Külön hely van a pokolban azon nők számára, akik nem segítik a többi nőt." - mondja Madeleine Albright amerikai politikus. A következő tíz asszony nevét érdemes az eszünkbe vésni - ők azok, akik a képzőművészet, a film, a zene és a divat terén igazán maradandót alkottak. 

A Guardian az idei nőnap alkalmából közzétett egy százas listát, ahová a világ 100 leginspirálóbb asszonya került föl. A cél az volt, hogy a világ minden részéről összegyűjtsék azokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak többféle területen, és ezzel nők ezreit inspirálták. A művészet témakörből íme tíz meghatározó asszony ma, 2011-ben.

Ki az a sztár, akire felnéztek emberként is?



1. Marina Abramovic

A hatvannyolc éves Marina egy neves partizán lányaként született a titói Jugoszláviában. Ma őt nevezik a performance nagyasszonyának. A művésznő saját testével mutatja meg, mi mindenre is képes az ember. Első előadását 27 évesen mutatta be: fegyvert, fűrészt, alkoholt és rúzst helyezett el a földön - majd meztelenül odafeküdt a tárgyak mellé, és azt kérte az emberektől, hogy mindenki tegyen vele és a tárgyakkal azt, amit akar.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Marinának így sikerült előhívnia az ember legmélyebb ösztöneit - az előadásokkal ez a célja. Legutóbbi megdöbbentő performance-a az volt, hogy a New York-i Modern Művészetek Múzeumában - mialatt az ő életműkiállítása zajlott - 721 órán át egy széken ült, és rezzenéstelen arccal fogadta vendégeit, akár egy kiállítási tárgy.

2. Marin Alsop

A világ mindössze néhány női karmestere közül Marin a legismertebb. Ő volt az, aki jó néhányszor vezényelte már a nagyobb brit zenekarokat, 2007-ben pedig ő lett a Baltimore-i Filharmonikusok igazgatója.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Rendszeresen szokta még vezényelni a New York-i, a Chicagói és a Londoni Filharmonikusokat is. "A legnehezebb dolog számomra az, hogy úgy vezényeljek, hogy az ne legyen se túl követelődző, se túlságosan meghunyászkodó. Ha nőként túl agresszív vagy, az emberek azt gondolják, hogy mindez csak erőfitogtatás. Persze ha egy férfi csinálja ugyanígy, az erőt és energiát sugároz. Ezért kell kiválónak lenni." - vallja a világ legjobb női karmestere.

3. Kathryn Bigelow

Az Oscar 83 éve alatt Kathryn volt az egyetlen nő, aki tavaly, 2010-ben kiérdemelte a rendezői Oscar-díjat. Ezzel lekörözte exférjét és legnagyobb riválisát, James Cameront, aki tavaly az Avatar című gigamozival hatalmas kasszasikereket aratott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


A ma hatvanéves rendezőnő eddigi filmje közül jelentős alkotás a Holtpont című film, amelyben Keanu Reeves és Patrick Swayze játszották a főszerepet. Kathryn Oscar-díjas filmje, a Bombák földjén 2010-ben hat díjat is bezsebelt - a rendezőnő pedig a következőket nyilatkozta: "Végtelenül örülök, hogy munkámmal inspirálhatom a feltörekvő ifjú rendezőket és rendezőnőket. A legfontosabb az, hogy sose adjuk fel az álmainkat, és higgyük el, hogy az égvilágon semmi sem lehetetlen."

4. Stella McCartney

A divattervező a Beatles-legenda, Paul McCartney lánya. Első divatbemutatóján legjobb barátnői, Kate Moss és Naomi Cambell is felvonultak a kifutón, de azóta Stella bebizonyította, hogy nem pusztán kapcsolatai miatt érdemes odafigyelni rá.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Stella a kollekcióiban mindig is mellőzte a bőrt és a szőrmét, ez főképp annak köszönhető, hogy egész életében vegetáriánus volt. A 39 éves divattervező rengeteg vásárlót nyer azzal, hogy darabjai hordhatóak, klasszikusak és finoman követik az alakot - ez az ő sikerének titka.

5. Madonna

Harminc éve van a pályán van, és mindig is a legnagyobbak közé fog tartozni - férfi megfelelője talán csak Michael Jackson vagy Prince lehetne. Madonna mindig más arcát mutatja - mestere a megújulásnak, de tökéletesen tudja azt is, mivel lehet ma pénzt keresni. Erős és öntudatos nő, aki a testét és a lelkét is kordában tartja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Hetente hosszú órákat tölt izmai fejlesztésével, nem érdekli, mit szólnak az emberek, ha harminc évvel fiatalabb fiút választ szeretőnek, ha egy szál kombinéban jelenik meg egy partin, vagy épp afrikai árvát fogad örökbe. Vasakarata és zseniális megújulási képessége követendő példa minden nő számára.

6. Lady Gaga

És íme a nő, aki alig huszonnégy évesen máris ikonnak számít, és akit Madonna is inspirál. Sokan azt mondják, az isteni Gaga a popkirálynőt utánozza - ő viszont csak ötletet merít onnan, ahonnan jónak látja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Gaga világa szürreális, emberfeletti és leginkább megbotránkoztató. De minden, amihez nyúl, arannyá válik, hiszen alig lehet lerobbantani a slágerlisták éléről. 2010-ben ő volt a legeladhatóbb zeneipari "termék", aki saját maga által írott dalai mellett extrém ruhakölteményeivel és előadásmódjával tűnik ki a tömegből. Gaga egy jelenség, és akár nyers marhabőr kosztümöt visel, akár órákat tölt egy tojásban fellépése előtt, ő mindig az újságok címlapján szerepel, és vélhetően fog is...

7. Zaha Hadid

Nem csak férfiak képesek nagyot alkotni. Az iraki születésű, az Egyesült Királyságban élő és alkotó hatvanegy éves építész, Zaha Hadid 2004-ben a Pritzker-díj első női díjazottja lett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Ez a kitüntetés a lehető legnagyobb elismerés, maga az építészeti "Nobel-díj". 2010-ben a brit királyi építész akadémia Stirling-díjjal tüntette ki a római National Museum of the XXI Century múzeumáért, de projektjei már többször felkerültek a legjobbak listájára.

8. Emma Thompson

A kiváló angol színésznő az egyetlen nő a szakmájában, akit főszereplőként és forgatókönyvíróként is Oscar-díjjal jutalmaztak. A Szellem a házban című film főszerepéért és az Értelem és érzelem forgatókönyvéért tüntették ki a színésznőt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Emma számára a mozin túl is van élet: hírnevét arra használja, hogy aktívan segítsen a rászorulókon. A világ legszegényebb országait támogató ActionAid tagja hosszú évek óta, a Greenpeace lelkes aktivistája, és nagy erőkkel küzd a nők elleni erőszak ellen.

9. Mira Nair

A Gettómilliomos előtt is születtek zseniális filmek Indiában. Mira Nair filmje, a Salaam Bombay! egy bombayi- utcagyerekről szól - a film pedig igen sok díjat bezsebelt. Jutalmazták Cannes-ban is, de nem csak ezért volt fontos ez a mozi.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Mira létrehozta a Salaam Balak Alapítványt, mellyel a nyomorgó indiai gyerekek életén próbál segíteni. Sikerei ellenére sem kér Hollywoodból - az Esküvő monszun idején című filmje Arany Oroszlán-díjat kapott a velencei biennálén.

10. Angelique Kidjo

Grammy-díjas énekesnő, aki nem rest hangot adni érzelmeinek. Már hatévesen a színpadon énekelt, kora ifjúsága óta zenélt, rock- és blueszenekarokban énekelt. 1983-ban Párizsba költözött, ahol dzsesszzenét tanult. A harmadik lemezén már olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Alicia Keys, Branford Marsalis, Peter Gabriel és Carlos Santana. 2008-ban kapott Grammy-díjat. Lassan tíz éve az UNICEF jószolgálati nagykövete. Létrehozta a Botanga Alapítványt, ami az afrikai lányok közép- és felsőfokú tanulmányait támogatja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Az ötvenéves díva Afrika "nemzeti kincse", aki mérhetetlenül elítéli a vérengzést. "Nem értem azokat, akik lerombolják a saját országukat. Ha valaki erőszakban él, az erőszak által fog meghalni." - vallja Angelique, aki nézetei miatt került már olyan helyzetbe, hogy párizsi tartózkodása alatt nem beszélhetett még csak telefonon sem a szüleivel.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



További 7 nagyszerű asszony, akik kimaradtak a listánkból:

Tacita Dean - médiaművész
Paula Rego - festőművész
Robyn - énekesnő és dalszövegíró
Cindy Sherman - fotográfus
Patti Smith - énekesnő
Rachel Whiteread - képzőművész
Xinran - újságíró, rádiós műsorvezető

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.