Így lesznek dúsan zöldellők és egészségesek a növények! - Filléres házi praktikákkal

kártevők levéltetvek növények praktikák ápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári zöldben úszó parkok után lakásodba belépve kókadozó, sárguló növények fogadnak? Íme, néhány házi praktika, mellyel felélesztheted és zölden is tarthatod bánatos szobakedvenceidet!

Praktikák az üde, zöld levelekért

Ahogy idővel mindent a lakásban, a szobanövényeket is belepi lassan a por, és a levelek elvesztik egészséges, fényes színüket. Ilyenkor nagyon jót tesz, ha egy csendes esőben kiteszed őket a teraszra vagy a kertbe. Ha erre nincs lehetőséged, akkor irány a kád: a becipelt növényeket zuhanyozd le, majd hagyd megszáradni őket.

Mielőtt a helyükre tennéd kedvenceidet, vigyázz, hogy a cserepükből vagy tálukból csorgó víz ne áztassa el a lakást. Ha nincs kedved kádba hordani a növényeket, egy szórófejes flakonba vizet vagy víz és sör keverékét töltve is megfürdetheted a leveleket.

Thinkstock
Thinkstock

Pótold a hiányzó vitaminokat!

Ha sok savkedvelő növényt tartasz, a kotyogós kávéfőzés után maradt zaccot legközelebb ne a szemétbe dobd, hanem a virágok földjére. Mivel a kávézacc nitrogénben gazdag, a virágok hálásan fogadják, ahogy a tojás főzővizét is. A tojáshéjból kioldódó ásványi anyagok ugyanis kiválóan táplálják a növényeket - persze, előbb hagyd lehűlni a vizet, mielőtt öntözni kezdenél vele.

Thinkstock
Thinkstock



Hatékony módszerek kártevők ellen

A különböző kártevők nagyon megnehezíthetik a növénytartást, így mindenki szeretne minél hamarabb megszabadulni tőlük. Ehhez nem feltétlenül van szükséged drága bolti szerekre, elég, ha egy gerezd fokhagymát nyomsz a virág földjébe - szinte minden kártevőt elűz. Arra vigyázz viszont, hogy a fokhagyma ne hajtson ki a cserépben, mert a gyökérzete már nem tenne olyan jót szobakedvencednek.

Levéltetvek ellen ültess néhány tő levendulát a védeni kívánt virág mellé, és garantált a siker. Nem túl érzékeny növényeknél a cigarettacsikkes megoldás is segíthet a benne lévő nikotin miatt: egy liter vízbe tegyél négy-öt csikket - vagy, ha nem dohányzol, egész szál cigarettát -, áztasd őket egy fél napig, majd ezzel a házi permetezőszerrel vedd fel a harcot a kártevők ellen. Az oldattal azért bánj óvatosan, az ember és a háziállatok számára mérgező.

Thinkstock
Thinkstock



Teadélután a növényeknek

Kiválóan irtja a bogarakat és a gombákat a cickafarktea. A teát hidegen készítsd el: egy liter vízbe áztass 15-20 gramm szárított cickafarkvirágot, majd ezt az oldatot erősen higítva permetezd a növényekre. A kamillateát a növények megerősítésére is használhatod, persze ezt is erősen higítva alkalmazd, és ne túl gyakran. Ha nem akarsz teákkal bajlódni, akkor segít az ásványvíz is. Ha ezzel locsolgatod időnként, rengeteg ásványi sót és tápanyagot juttatsz kedvenceid földjébe.

A tea nem csak a növényeken segít. Egy csésze zamatos zöld tea megnyugtat, felfrissít, és még fiatalít is. Kattints ide, és megtudhatod, hogyan változtathatsz az életeden, melynek része az is, hogy például kávé helyett üdítő zöld teával kezded a napod!


Tápoldatozás az egészséges, dús növényekért

tápoldat

szobanövénytápanyag
tápoldatnövény
növény


tápoldatozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.