Virágtenger az erkélyen - 3 igénytelen, de gyönyörű növény

növények virágok erkély gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akkor sem kell lemondanod a virágtengerről, ha családi ház helyett lakásban laksz, melyhez csak egy erkély tartozik. Töltsd meg a balkont a következő 3 gyönyörű, de igénytelen növénnyel, és élvezd a színes virágok látványát egész nyáron!

Hófehér sziromrengeteg: cserjés margitvirág

A margaréta néven is ismert cserjés margitvirág ízléses, visszafogott szépség, mely legfeljebb egy méter magasra nő, fészekvirágzata pedig csupán nagyjából tíz centiméter széles. A hosszúkás, húsos levelekkel rendelkező növény nyár közepén virágzik a legélénkebben, ekkor jelennek meg hófehér szirmú, aranysárga közepű virágcsillagai, de ezek látványát egész nyáron is élvezheted, amennyiben napos helyen tartod a növényt, és az elnyílt virágokat rendszeresen lecsippented.

Thinkstock
Thinkstock



Annak ellenére, hogy napimádó, a félárnyékot is eltűri. A laza, tápanyagban gazdag talajt kedveli, de túl sok vizet nem igényel, a nagyon nedves talaj árt neki. A már idősebb növényt néhány évente tanácsos átültetni, ekkor ugyanis már kisebb virágokat hoz - az átültetéssel ráadásul nemcsak a virágok méretén változtathatsz, de megakadályozhatod azt is, hogy a növény töve elpusztuljon. Nem kifejezetten érzékeny a betegségekre, de a levéltetvek szeretik, ezért tartsd szemmel a növényt.

Thinkstock
Thinkstock



Hatalmas levelek és virágok: sárkányszárny begónia

A begóniák ismert és kedvelt balkonnövények, melyek pompás virágokkal ajándékozzák meg tulajdonosukat nyaranta. Egyik legkülönlegesebb fajtájuk a sárkányszárny begónia, mely teljes pompájában valódi tűzokádó sárkányt idéz. A tavasztól egészen őszig virágok tömkelegét ontó növény méretes levelekkel és virágokkal rendelkezik - előbbiek úgy helyezkednek el a növény szárain, mint a sárkányszárnyak. A fényes levelek színe alapvetően sötétzöld, ám minél több fényt kap a növény, előbbiek annál vörösesebb árnyalatot vesznek fel. A sárkányszárny begónia virágai is különlegesek: a levelekhez hasonlóan hatalmasak, fajtától függően vörösek vagy rószaszínek. Ez a típus kifejezetten ajánlott lustább növénykedvelőknek, az elhervadt virágokat ugyanis nem kell ennél a begóniánál levágni: virágait egyszerűen elhullajtja, ezért a növény mindig rendezett benyomást kelt.

Jól bírja a meleget, de a tűző naptól óvni kell, a leveleket ugyanis az erős napfény könnyen megperzseli. Az öntözés tekintetében igénytelen: a rövidebb száraz időszak egyáltalán nem árt neki. Tartása a muskátliéhoz hasonló, ahogy tápanyagigénye is: hetente, kéthetente elég egy keveset adni neki.

Thinkstock
Thinkstock



Dús virágok, finom illat: fülesternye

Ha nem vagy gyakorlott növénytartó, vagy nincs elég időd a növényekre, akkor érdemes olyan fajtákkal megtölteni az erkélyed, melyek nem is igénylik a folyamatos gondozást, és nem érzékenyek az időjárás változásaira. Jó választás a fülesternye néven ismert, a kertekben elsősorban szegélynövénynek ültetett Lobularia maritima, mely szereti a meleget és a napos helyet az erkélyen, jól tűri a tűző napsütést, ráadásul szárazságtűrő faj is - természetesen meghálálja, ha nem felejted el öntözni. A növény nagyon mutatós az erkélyen: hajtásai elterülnek a balkonládában, apró virágai ezeket borítják be, labdaszerűen elrendeződve. A virágok illatosak is: kellemes, de erős illatuk az egész erkélyt betölti. A fülesternye jól mutat a balkonládák szélén, ekkor ugyanis hajtásai lehullnak a láda oldalán, eltakarva azt tengernyi virággal. Színes virágok mellé a fehér virágú fülesternye ajánlott, de ha önmagában ülteted, ma már találni a halványrózsaszínűtől egészen a bordó színűig változatokat.

A növény magjait márciusban érdemes elültetni, a szabadba pedig májusban tanácsos kiültetni, amikor a hőmérséklet már nem csökken 12 °C alá. Ha azt szeretnéd, hogy a növény egészen őszig örvendeztessen virágaival, az első virágok elnyílása után vágd vissza a szárát - ekkor a növény új hajtásokat hoz, még több virággal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.