Dubrovnik utazás Horvátország program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba"- így emlegette a híres író, George Bernard Shaw Dubrovnikot. Shaw-nak ezúttal is igaza volt, a város nem véletlenül az egyik leghíresebb és legnépszerűbb horvátországi úti cél.  

AFP
AFP



Horvátország legdélibb pontján fekszik a mindenkit rabul ejtő város, Dubrovnik. A település régi belvárosa 1979 óta az UNESCO Kulturális Világörökségének része. Az Adria gyöngyeként és délszláv Athénként is emlegetett város utcáin járva teljesen más világba csöppensz: középkori épületek között és szűk utcácskákon barangolhatsz kedvedre.

Merülés Cavtatban

Végtelen strandok, kéklő tenger, mi másért járnánk Horvátországba? Dubrovnik partjainál nemcsak napozni és pancsolni lehet, hanem merülni is! Ez a csodás város valódi búvárparadicsom, gazdag a víz alatti élővilága, akár barlangokba is lemerülhetsz. Dubrovniktól nem messze, Cavtatban érdemes felkeresni a különleges cavtati tengerfenék múzeumot, ami nem más, mint egy III. századi hajóroncs, ahová tapasztalt búvár-tárlatvezetők viszik le a kíváncsi búvár-múzeumlátogatókat.

AFP
AFP


Kihagyhatatlan körút

Magas barokk épületek között vezet a Stradun, vagy más néven Placa, Dubrovnik leghíresebb sétálóutcája. Az óváros gyöngyszeme idősek és fiatalok, helybéliek és turisták kedvelt találkahelye. A pompásan felújított és karban tartott házak földszintjén érdekes üzletek és különleges éttermek, kávézók csábítják az arra járókat. Kihagyhatatlan!

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons



A Szent Megváltó temploma

A középkorban több földrengés is sújtotta Dubrovnikot, ezek közül az 1520-as katasztrófa volt a legtragikusabb, ami szinte a földdel tette egyenlővé a virágzó várost. A városvezetés és a túlélők hálából templomot emeltek, ami egyúttal az áldozatok emléke előtt is tiszteleg. A Szent Megváltó templomot később az 1667-es rettenetes földrengés csodával határos módon megkímélte: azóta is eredeti fényében tündököl.

A legendás Lokrum

A dubrovniki öbölben húzódik meg a kicsiny, 72 hektáros Lokrum-sziget, amit neked is látni kell. A legendák szerint a hit hős védelmezője, Oroszlánszívű Richárd angol uralkodó is kikötött itt, miután 1192-ben hajótörést szenvedett a közelben. Lokrumra több látnivaló miatt is érdemes ellátogatni: a szigeten egy középkori erőd, egy zöldellő botanikus kert és egy ezer éves bencés kolostor is található, de az ismert nudista strandot is kipróbálhatod.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons



Gyönyörködj a Minceta-toronyból

Ha szeretsz gyönyörködni a mesés kilátásban, menj fel a Minceta-toronyba, amely Dubrovnik egyik jelképe, a városiak számára a szabadság szimbóluma. A ma kilátóként is üzemelő épületet 1319-ben fejezték be, de még évszázadokon át építgették-szépítgették. Évről évre itt rendezik meg a dubrovniki nyári játékokat.

AFP
AFP



Irány a Pile-kapu

A Pile-kapu nem egyszerűen csak egy átjárója Dubrovnik évezredes városfalának. "Non bene pro toto libertas venditur auro" azaz "A szabadságunk a világ minden aranyáért sem eladó" - áll a Pile falán. A híres-nevezetes kaput és a hozzá tartozó épületeket 1050-ben építették, a II. világháborúban pedig börtönként üzemelt. Ma restaurálás alatt áll, és a tervek szerint hamarosan múzeumként nyitja meg a kapuit a Pile-kapu.

Köss ki Gruzban!

Alig 3 kilométerre a hangulatos óvárostól, Dubrovnik nyugati végén helyezkedik el Gruz, a város kikötője. A teherforgalmon kívül itt állomásoznak a horvát haditengerészet hajói is. A turisták is itt kötnek ki, ha a tenger felől érkeznek Horvátország legszebb városába. A kirándulóhajók innen indulnak az Elefati-szigetekre, Kolocepre, Sipanra és Lopudra.

Fedezd fel a hegyvidéket!

Dubrovniktól északra terül el a Srd-hegy, amelynek 412 méter magas csúcsát kényelmes túrával, de autóval is meg lehet hódtani. A délszláv háború előtt romantikus "lift" vitte fel a kirándulókat Srdre, de a bombázások alatt elpusztult a libegő. A hegytetőn egy Napóleon-korabeli erődből nézhetsz le a városra.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons



Lazarett, a középkori karantén

Dubrovnik keleti részén található a Lazarett, a régi kórház. A forgalmas kereskedelmi központot a középkorban gyakran sújtották járványok, ezért a külhonból érkező idegeneknek karanténba kellett menniük, pestiskórházként is működött. Az intézmény a XIX. század óta katonai kórházként üzemel, ekkor ragadt rá ez az elnevezés is, a lazarett ugyanis hadikórházat jelent.

Kalapra fel!

Nyaralásról nem térhetsz haza üres kézzel! Ha tipikusan dubrovniki szuvenírt szánsz a szeretteidnek, irány a Ronchi! Az 1858-ban alapított kalapüzem eredetileg ugyan nem horvát, hiszen olasz tulajdonosa volt akkoriban. A jellegzetes, hullámos karimájú fejfedőket ma is kézzel készítik és itáliai gyökerek ide vagy oda, mégis valódi dubrovniki kalpagok és emléktárgyak ezek.

Tudtad?

- Dubrovnik büszkélkedhet a világ legrégebbi arborétumával. A Trestenóról 1492-ben készült az első írásos feljegyzés, de története ennél is régebbre nyúlik vissza. Mintegy 300 fafajta él itt. Az arborétum a délszláv háború alatt szinte teljesen leégett, de azóta helyreállították, és újratelepítették a növényeket.
- Szintén Dubrovnikban található a világ harmadik legrégebbi apotékája. A híres patikát 1317-ben alapították, és még ma is működik a Testvérkék templomában.

Hasznos tippek horvátországi kiruccanáshoz - szerkesztőnktől

- Óvatosan a programokat kínálókkal! Egy négyórás tengeri horgászatért majdnem negyvenezer forintot kérnek, de sajnos ez nagyon ritkán hozza be az árát.
- Kötelező alkudni! Mindegy, hogy piacon jársz, vízitaxit hívsz, vagy egy cipőboltban shoppingolsz - alkudj szemérmetlenül! A hajókirándulás alkalmával ugyanígy lehet spórolni - nem is keveset.
- Készpénzzel indulj útnak! Horvátországban sok helyen nem fogadják el a bankkártyákat, ahogy a helyiek mondják: "Kérem szépen, mi a Balkánon a pénzt akarjuk látni!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.