Mennyi zsebpénzt kapjon a gyerek? - Ha már iskolába jár

iskola zsebpénz nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első igazi zsebpénz, a lehetőség egy gyerek számára, hogy rendszeres bevételhez juthat, amelyből aztán saját belátása szerint gazdálkodhat, kifejezetten pozitív fordulat az életében. De mikor kezdjünk el pénzt adni a gyereknek, és ami még fontosabb kérdés: mennyit?

Thinkstock
Thinkstock

A zsebpénz több szempontból is elismerés egy gyerek számára, hiszen csak az kaphat zsebpénzt, aki már tud számolni, és felismeri azt is, hogy egy termék reális árral rendelkezik-e, vagy sem. Gazdag Enikő pszichológus szerint ennek ellenére a szülőnek nem szabad abban reménykednie, hogy a kicsi azt azonnal értelmes célokra költi. A zsebpénz folyósítása ugyanis annak a tanulási folyamatnak az alapját képezi csupán, amely során a gyerek hosszú hónapok, akár évek során sajátítja el a helyes pénzügyi magatartást - sokszor keserű tapasztalatok megszerzésével, amikor rádöbben, hogy a hónapok óta kuporgatott pénzt tökéletesen felesleges kütyüre költötte el, vagy amikor a zsebpénz folyósításának hétvégéjén már egyetlen fillére sem maradt, miközben a testvérének még bőven telik fagyira.

Az első zsebpénz ideje

Szakemberek és szülők is állítják, hogy az első osztály kezdete az optimális időszak a pénzügyi gazdálkodás kezdetének is. Vagyis első osztály, első hét, első zsebpénz. Nem minden gyerek válik azonban pénzügyileg éretté erre az időszakra, és még testvérek között is érdemes mérlegelni, hogy valóban mindkettő számára elérkezett-e a zsebpénz folyósításának ideje - ahogy tette ezt Emma is, aki három kisgyerek édesanyja.

"Enikőnél kétség sem merült fel, hogy első osztályba kerülése hetében kaphasson zsebpénzt. Három éve, minden hét elején besöpri az édesapjától a pénzt, erről aztán pontos kimutatást is vezet, vagyis ha mégsincs mód az adott napon - nincs otthon apró például - megszereznie az összeget, akkor azt tartozásként feljegyzi, és szigorúan be is hajtja. Cserébe nem költ belőle, Enikő gyűjti a pénzt.
Balu, a középső gyerek azonban hiába másodikos, egyszerűen nem érett meg erre a helyzetre. Hogy miért? Nos, éppen az elmúlt héten történt, hogy a húszezer forintos kerékpárját 'eladta' a szomszéd gyereknek 40 forintért. Aki aztán boldogan haza is vitte a kerékpárt. Alig győztünk, mi szülők kölcsönösen magyarázkodni, amikor visszaszereztük, visszavásároltuk a bringát. Néhány hete pedig Enikő megtakarított zsebpénzét akarta nekiajándékozni az egyik unokatesónak. Vagyis Balu nincs tisztában a gazdasági arányokkal, miközben háromszor jobb matekos, mint Enikő."

Thinkstock
Thinkstock

Ne legyen más funkciója a zsebpénznek, mint amennyi van

Nagyon fontos továbbá, hogy a zsebpénz valóban zsebpénz legyen: ne várd el a gyerektől, hogy a büfében a zsebpénzéből oldja meg az étkezést. Fontos, hogy nevesítsd, még akkor is, ha nem otthonról viszi az uzsonnát, hogy x összeg az az étkezésére szánt pénz, a zsebpénz pedig teljesen más lapra tartozik. Ezt a legkönnyebben úgy választhatod külön, ha a zsebpénzt minden vasárnap este egy összegben adod oda a gyereknek, az egyéb napi kiadásokra pedig reggelente, külön. Amennyiben ügyes, és tud az étkezési pénzen takarékoskodni, akkor azt zsebpénzzé alakíthatja, de erre ösztönözni nem célszerű, mert a gyerekek hajlamosak a túlkapásokra.

"Több hét után derült csak ki, hogy Andor, aki egy új bőrfocira gyűjt, a tízóraira szánt pénzéből nem vesz ennivalót. A perselyébe dobta a kajapénzt. Vagyis hetekig nem tízóraizott. Ennivalót a padszomszédjától kért, aki meg is felezte vele a tízóraiját egy ideig lelkesen, de így is derült ki a turpisság, amikor a gyerek anyukája szégyenlősen rákérdezett, hogy van valami baj otthon, hogy nem telik ennivalóra a fiamnak."

A zsebpénz ideális összege

Az ideális összeg ne legyen sok, ne legyen kevés, és az a jó, ha ezt nem a szülők anyagi lehetőségei határozzák meg csupán, hanem a gyerek életkora, érettsége is. Egy átlagos budapesti családban, első osztályos gyerekeknél ma ez naponta 50 és 100 forint között, vagyis havi 1400-3000 forint között mozog. A 3000 azonban már magas határ, és ez az összeg bőven elég arra, hogy a gyerek gazdálkodni kezdjen vele.
A nagyon kevés pénz azonban nem lesz erős motiváció ahhoz, hogy az érdeklődését és a lelkesedését felkeltse, hiszen ha a havi zsebpénz egy-két csoki ára csupán, akkor nagyobb célok elérésére nehéz lesz ösztönözni a gyereket. A túl sok zsebpénz mellett viszont a "jut is, marad is" elv alapján gyakran az egészet elverik a gyerekek.

Thinkstock
Thinkstock

Hat tipp kezdő zsebpénz-osztóknak

1. Ha nehéz is megállni, ne oszd be a gyerek helyett a pénzt.
2. Tilalomfákat felállítani egyenesen tilos: ne akadályozd meg, hogy csokira, mozira költse a pénzt, még akkor sem, ha látod, hogy ésszerűtlen a manőver.
3. A zsebpénz havonta csak egyszer jár, ha elfogy, ezen a néven nem kaphat újra pénzt. Ha nagy a bánat, keress speciális, egy alkalomra szóló megoldásokat, hogy segíteni tudj a kicsinek.
4. A zsebpénz jár, ne büntesd a gyereket a zsebpénz megvonásával.
5. Kölcsönkért zsebpénz visszajár, vagyis, ha megszorul a család, az utolsó legyen, hogy elkéred a gyerek megtakarított pénzét. Ha mégis, nagyon rövid időre szóljon a kölcsön, és kötelező az utolsó fillérig visszafizetni.
6. A zsebpénz összege legyen emelkedő. Félévente vagy évente egy picivel nagyobb összeg járhat.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.