A fürdőszobában több helyen is gondot okoz a vízkő, a foltos csap, a fénytelen mosdókagyló, a vízköves kád pedig nem a legszebb látvány. Ha csillogó csempékre és vegyszermentes tisztaságra vágysz, a nagyi praktikái segíthetnek.

Vízkő és penész ellen is ecettel

Ha csúnya vízkő borítja a kádat, a csempét vagy a csapot, esetleg penészfolt jelent meg rajta, keress elő egy palack ecetet. Hatékony vízkőoldó, ráadásul fertőtlenít is, így egyszerre lesznek tiszták és csillogóak a felületek a fürdőben. A mindennapi mosdótakarításhoz ne vegyél vegyszert tartalmazó tisztítószert, elég, ha ezt a filléres csodaszert használod: önts egy keveset egy szivacsra, és azzal dörzsöld át a felületeket. Az ecetes átmosást elvégezheted a csempén, kádon vagy a zuhanyzón is.

Thinkstock

Ha a vécékagyló lett vízköves, ott is nyugodtan használhatod, ezzel a dugulásokat is megelőzöd. Makacs lerakódáshoz késő este önts egy fél liter ecetet a lefolyóba, az reggelre lerobbantja a vízkövet. A kádon vagy a mosdókagylón éktelenkedő, makacs vízkövet a következő masszával távolíthatod el: keverj össze ecetet sütőporral, és ezzel kend át a felületet. Hagyd hatni fél órán keresztül, majd súrold át egy nedves szivaccsal, és kész is. Ecetes vízzel a fürdőszobatükröt is csíkmentesen teheted ragyogóvá, de a padló felmosásához is érdemes a vízbe egy keveset beleönteni fertőtlenítő hatása miatt.

Hatékony vízkőoldás sütőporral

Egy kis zacskónyi sütőpor megemeli a süteményt - egy nagy zacskónyi pedig a vízkövet tünteti el a fürdőszobában. Emellett nagyon hatékony a penész ellen is, ami elég gyakori a vizes helyeken. A vízköves vagy penészes sarkokat súrold át nedves szivacsra szórt sütőporral, majd töröld le. Érdemes utána egy ronggyal szárazra törölni a felületet, mert ahol sok a nedvesség, oda a penész hamar visszatér.

Ha makacs szennyeződéssel van dolgod, akkor keverd össze a sütőport ecettel, és ezt a masszát hagyd a problémás részeken. Egy óra múlva súrold át, majd öblítsd le: a csillogás garantált. Ezzel a módszerrel a kádat, a csapot vagy a zuhanyzó falát is tisztává, vízkőmentessé teheted.

Thinkstock

Így használd a szódabikarbónát

Érdemes egy zacskónyi szódabikarbónát a fürdőszobában tartani, mivel kiváló szagtalanító és vízkőoldó, ecettel keverve pedig duguláselhárító szer. Ugyanúgy rászórhatod nedves szivacsra, mint a sütőport, és ezzel takaríthatod a felületeket. Az eldugult kád- és mosdólefolyót újra átjárhatóvá teheted, ha egy zacskó szódabikarbónát beleszórsz, majd nyakon öntöd egy pohár ecettel. Arra azonban vigyázz, hogy ne hajolj közvetlen a műveleti terület fölé, mert pezseg a keverék, a felszálló gőz pedig nem feltétlenül tesz jót a tüdődnek, ha belélegzed. A vízköves vécét is beszórhatod szódabikarbónával, és a vécékefe segítségével átsúrolhatod, így a szagoknak is búcsút mondhatsz - ha nagyon makacs a vízkő, hagyd beszórva állni egy éjszakát.

Illatos, vízkőgyilkos citrom

Egy félbevágott citrom is nagy segítség a fürdőszoba takarításánál: nem csak a vízkövet oldja, hanem a penész ellen is hatékony. Az érintett területeket súrold át citromleves szivaccsal, majd néhány perc múlva öblítsd le - a csaptelep elvesztett fényességét is visszaadhatod vele. Makacs szennyeződések ellen keverd össze a citromlevet ecettel, és ezzel takaríts, a hatás garantált.

Thinkstock

Ugyanezt a keveréket egyébként a vécé tisztításánál is bevetheted, csak ott hagyd is állni néhány órát. A citromlevet ecet helyett bóraxszal is elegyítheted, az is nagyon hatékony. Citrom és szódabikarbóna keveréke is segíthet, a masszát a vízköves kád oldalán is rajtahagyhatod.

Ruhafelújítás egyetlen borotvával - Bevált házi praktikák a tökéletes ruhatárérthttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111014-ruhafelujitas-egyetlen-borotvaval-bevalt-hazi-praktikak-a-tokeletes-ruhatarert.html Zsírégető házimunkák: megnéztük, melyik fogyaszt a leggyorsabbanhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111012-zsiregeto-hazimunkak-megneztuk-melyik-fogyaszt-a-leggyorsabban.html Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.html Így szabadulj meg végleg a konyhai szagoktól!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110124-haziszerek-konyhai-szagok-ellen.html Így lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.html Így lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.html