A nagy uzsonnakérdés: készítsünk vagy pénzt adjunk?

iskola zsebpénz büfé étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reggeli rohanásban nincs mindig idő uzsonnát csomagolni az iskolás gyereknek, így sok családban uzsidoboz helyett néhány száz forinttal a táskájában indul el otthonról a csemete, és az iskolai büfében vásárol ennivalót. Vagy valami egészen mást.

Thinkstock
Thinkstock

Az iskolai büfék kínálata ugyanis nagyon sokszor hagy maga után kívánnivalót. A ki tudja hol készített szendvicsek még az üde színfoltok a palettán, de mellette gyakran kólát, cukrot, rágót és süteményeket lehet "uzsonnázni". Ezek pedig nemcsak nem táplálóak, hanem egészségtelenek is, és nem biztos, hogy az iskolás kisgyerek ellen tud állni a csábításnak.

Tipp! Szerepelhetne ilyen képeken a tinisztár? Kattints a galériáért!



Régi szép idők





Thinkstock
Thinkstock

A büfé csábítása

Egy kisgyerektől pedig nem is lehet elvárni, hogy nyugodtan továbbmenjen egy édességektől roskadozó kirakat láttán, pláne, ha lehetősége is van venni valamit. Kiváló alternatíva ott vásárolni - legalábbis a csemeték fejében -, hiszen anyu szendvicsei unalmasak és nem is olyan finomak, mint az agyoncukrozott kakaós csiga, amit egyébként az összes osztálytársa megvehet, csak ő nem. Otthon aztán sok esetben elkezdődik a könyörgés meg a zsarolás, és megmaradnak az érintetlenül a táskába passzírozódott uzsonnák.

Ráadásul a büfének van még egy nagy előnye: ott a közösség, és nem ismeretlen a csoportnyomás. Ma már nagyon sok gyerek mobiltelefonnal és ezressel megrakodva érkezik reggel suliba, és a szünetekben a büfében villog. Ha pedig az összes "menő" iskolás ott álldogál a büfé körül, és tárgyalja meg a legfontosabb eseményeket, akkor ebből önként kimaradni lehetetlenség - vagy esetleg gúnyolódás az eredménye.

Egészségtelen büfés ételek, de legalább drágán

A kortársak jelenléte mellett a sok édesség, sós ropogtatnivaló és üdítő is hívogatja a gyereket. Nem igazán érdekli, hogy hatféle ízfokozó meg tartósítószer van a termékben a mesterséges színezékek mellett, ha az finom. Egy kisiskolásnak nem is feladata eldönteni, hogyan akar - vagy kellene - táplálkozni. Segíthet, ha elmagyarázod, hogy a túl sok só és cukor, pláne a koffein miért káros a kis szervezetének, de nem biztos, hogy ettől hirtelen lelkesedni fog a répáért meg a többi zöldségért. A te feladatod odafigyelni az ételei mennyiségére és minőségére, és az uzsonnapénz adásával ezt a lehetőséget veszed ki a saját kezedből - hacsak nincs szerencséd egy ritka felelősségteljes és büféellenes gyerekhez.

Thinkstock
Thinkstock

Az egészségtelen fogrontók mellett az uzsonnapénz nagy hátránya a költekezés. Büfékben vásárolni se gyerekként, se felnőttként nem olcsó mulatság, és havi több ezer forintot spórolhattok, ha inkább otthon csomagolsz a gyerkőcnek ennivalót és főzöl neki fél liter gyümölcsteát.

Csomagolj uzsonnát a gyereknek - segítünk!

Egyértelműen jobban jártok mindketten, ha te készíted el a gyereked uzsonnáját. Innivaló esetében válasszátok ki együtt a teát, amit szívesen inna meg, tegye bele ő a mérsékelt mennyiségű cukrot vagy citromot. Gyümölcslevet is nyugodtan vihet magával, de persze a legjobb az ásványvíz. Változatosságképpen ezt a hármat is váltogathatjátok a hetek során. Ugyanígy a szendvicsekkel is játszhatsz, és nem kell minden uzsonnájának zöldségtől roskadozni, ha nem szereti. Néha nyugodtan belefér a lekváros kenyér is, de ha megteheted, gyakran tegyél zöldséget is a szendvicseibe. Egyik nap vihet - ha lehetőséged van rá, teljes kiőrlésű lisztből készült - kiflit, másik nap zsemlét, harmadnap kenyeret. Nem muszáj párizsit tenni bele minden nap, csináljatok tojáskrémet, házi pástétomot, sült húst, bármit.

Gyümölcsöt is mellékelj, mivel finom és egészséges is, és igazán könnyen elvihet egy almát, körtét vagy banánt magával. Kis dobozba puhább gyümölcsöket is pakolhatsz, jóleshet csipegetni valamit két óra között. Ha nincs rá időd reggel, csináljátok meg este lefekvés előtt a másnapi uzsonnáját együtt, ez még közös program is, és szívesebben eszi meg azt, aminek az elkészítésében ő is részt vett.


Tipp! Állati jelmezek! Kattints a galériáért!


Így segíts a gyereknek okosan, hogy megtanuljon félretennihttp://www.life.hu/anyaskodj/20111030-igy-segits-a-gyereknek-okosan-hogy-megtanuljon-felretenni.htmlÍgy neveld a gyereket, hogy átérezze a pénz értékéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20111021-igy-neveld-a-gyereket-hogy-aterezze-a-penz-erteket-.htmlÍgy tanítsd meg az apróságot a pénzzel való bánásmódra!http://www.life.hu/anyaskodj/20111016-igy-tanitsd-meg-az-aprosagot-a-penzzel-valo-banasmodra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.