A penész bárhol megjelenhet a lakásban, elég hozzá egy kis nedvesség. Eltüntetni már sokkal nehezebb - de egyáltalán nem lehetetlen!

Thinkstock


Ne biztosíts terepet a penész számára!

A penész sokszor jelenik meg az olyan lakásokban, ahol magas a levegő páratartalma. Ha nem szellőzik jól a lakásod - például a kevésbé jó minőségű vagy túl jól záródó műanyag nyílászárók miatt -, akkor rendszeresen gondoskodj a megfelelő légcseréről és tegyél meg mindent az alacsony pártartalomért. Szellőztess rendszeresen, és szerezz be páraelszívó készüléket is - utóbbit már néhány ezer forintért szerezhetsz a barkácsboltokban. Ezek a műanyag dobozok magukba szívják a nedvességet, ha pedig megtelt vízzel a doboz, egyszerűen kiöntheted.


Penész a fürdőszobában

A fürdőszoba a rendszeres szellőztetés ellenére is kitűnő terep a penész számára, hiszen a fürdőben a legnedvesebb a levegő az összes helyiség közül, a pára pedig könnyen lecsapódik a csempére, a tükörre és más felületekre. A penész leggyakrabban a csempék, a kád vagy zuhanykabin fugájába vagy szigetelésébe (v)eszi be magát, ahol gyorsan szaporodni kezd. Ha már súlyos a fertőzés, ki kell cseréltetned a fugákat vagy a szigetelést, mert nemcsak rontja a helyiség összképét csúnya szürke vagy fekete színével, hanem a spórák az egészségre is károsak. Ha viszont még nem vészes a penészburjánzás, 80%-os alkohollal kezeld rendszeresen a penészveszélyes helyeket. Nyoma sem marad a penészgombáknak, az alkoholszag pedig pillanatok alatt elillan. Ne feledkezz meg a nehezen hozzáférhető helyekről sem! Ha nincs otthon alkohol, és a penészedés sem olyan súlyos, az ecetet is bevetheted. 


Thinkstock

A Life.hu tippje:
Az üzletekben kapható klóros penészeltávolítók sem kevésbé hatásosak, mint a tömény alkohol. Ezek használata után azonban nagyon gondosan ki kell szellőztetni, hiszen a klór mérgező.

Penész a falakon

A penész észrevétlenül költözhet be a bútorok vagy nehéz függönyök mögé. Az ok egyszerű: a penész ott jelenik meg, ahol nedves a levegő, és ahol egyben hideg felületeket is találni. Az utcafronti falak általában elég hidegek ahhoz, hogy ott a pára lecsapódjon, a felületet pedig szépen lassan birtokba vegyék a spórák. A nagyon penészes falat sajnos nem lehet egyszerű praktikákkal megmenteni: a tapétát vagy a festéket mindenképpen el kell távolítani, majd gondoskodni a fal tökéletes kiszáradásáról. Érdemes ezután penészgátló festékkel átfesteni a falat - akkor is, ha tapéta kerül rá ismét -, ezzel ugyanis hatékonyan előzhető meg a penészfoltok ismételt megjelenése. Az új tapéta felragasztása előtt azonban legalább egy napot száradnia kell a falaknak, alapos szellőztetés mellett!


Penész az ablakon

Télen az ablakokat is megtámadhatja a penész, hiszen kint hideg van, bent meleg, a pára pedig lecsapódik az ablakra és a keretre. A 70-80%-os alkoholos lemosás itt is megoldást jelenthet, a fakeretnek azonban nem tesz jót a szesz, ezért csak hígítva használd a fán. A teafaolaj is segíthet: kiváló fertőtlenítő hatással bír. Ha viszont a szigetelést is megtámadta a gombafertőzés, valószínűleg újra kell szilikonoztatni a kereteket.

A penészedést megelőzheted, ha minden nap többször alaposan kiszellőztetsz, hogy a pára és a nedvesség kiköltözzön az otthonodból. Amennyiben lehetséges, az ablakok, ajtók esetében is használj penészgátló festéket.


Thinkstock


Penész a konyhában

A konyhai mosogató és a csempe, a fugák és a szigetelések pontosan olyan jó lakóhelyek a penésznek, mint a fürdőszobában lévők. Sőt, a konyhában nemcsak ezek, hanem például a tűzhely környéke, a szagelszívó is veszélynek van kitéve, ezért azt is rendszeres tisztíttasd ki, akárcsak a klímát vagy légkondicionáló berendezést. A rendszeres, naponta többszöri szellőztetés és az alkoholos kezelés mellett a konyhai tisztító és fertőtlenítő szerek is segíthetnek, ha még nem lepte el a penész a veszélyeztetett felületeket, de ecettel is megpróbálhatod eltávolítani a foltokat.

Ha a hűtőszekrény mögött megtelepedett egy penészkolónia, lehetséges, hogy a rossz szellőzés okozta, de műszaki hiba is állhat a gombafertőzés mögött. Ha az előbbi eset áll fenn, erősebb tisztító- vagy fertőtlenítőszerrel dörzsöld le a falat és a hűtő hátoldalát is. A hűtő mögött ugyanis megreked a meleg és a nedvesség. Utóbbi esetben természetesen először szerelőhöz kell fordulnod, majd utána penészteleníthetsz. Fontos, hogy a hűtőszekrény sose érjen a falhoz vagy más felülethez, legyen közöttük legalább néhány centi távolság, hogy levegőt kapjon mögötte a fal.


Az 5 legerősebb lefolyótisztító - Átmarják magukat a legmakacsabb duguláson ishttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20111110-az-5-legerosebb-lefolyotisztito-atmarjak-magukat-a-legmakacsabb-dugulason.html Szőnyegtisztítás teával: működik! - Plusz 10 meglepő házi praktikahttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110916-szonyegtisztitas-teaval-mukodik-plusz-10-meglepo-hazi-praktika.html Így lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.html A 4 legjobb mosogatószer szerintünk - Kíméletlenek a zsírral, kíméletesek a bőrrelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110708-az-5-legjobb-mosogatoszer-szerintunk-kimeletlenek-a-zsirral-kimeletesek.html