praktika takarítás tisztítószer konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy beszáradt lekvár a hűtő alsó sarkában? Tavalyi? Tavalyelőtti? A most következő háromrészes cikksorozatunk első részében a takarításhoz próbálunk kedvet csinálni alternatív praktikákkal. Tisztíts - rendszerezz - játssz!

Most, hogy javában dúl a tavasz, s lehet, hogy épp benne vagy valamilyen tisztítókúrában, böjtben, nagytakarításban, ne feledkezz meg a konyhádról sem! Mindenekelőtt fontos, hogy mindent kidobj, amire már nincs szükséged! Persze ki lehet szórni a már megunt étkészletet, vagy a bögrét, ami a pasidra emlékeztet. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy olyan dolgoktól szabadulj meg, amelyek komoly baktériumok melegágyai. Itt van például a mosogatószivacs. Tedd pár naponta két percre a mikrohullámú sütőbe, így elpusztul a baktériumok többsége. Ettől függetlenül azért havonta ajánlott lecserélni.

Thinkstock
Thinkstock

Az ételekre is érdemes figyelmet szentelni. A mélyhűtőben lévő hús például csak 4-6, a hal 3-4, a zöldség-gyümölcs 8-10 hónapig őrzi meg a szavatosságát. A fűszerek tovább elállnak, persze minőségük az idővel gyengül, de az összeállt, fakó színű maradékoknak azonnal a kukában a helyük. Egyébként is érdemes óvatosan bánni a zacskóban hagyott ételekkel. Nemcsak a szavatosságuk tart rövidebb ideig, de igen sokszor a molylepkék, muslicák, hangyák kedvenc tanyájává is válhatnak. Egyedül a só és a cukor tartható el korlátlan ideig.


A konyhai eszközöket általában addig nem bántjuk, amíg el nem romlanak. A gázrózsából mégis tanácsos az összegyűlt kormot, törmeléket kiporszívózni, mivel ezek a darabkák folyamatosan kilökődnek begyújtáskor. Továbbá jobb megszabadulni a sérült felszínű teflonedényektől, serpenyőktől, mivel rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Thinkstock
Thinkstock


Ha már mindent felforgattál, kiszórtál, és ott áll üresen a konyhaszekrény meg a hűtő, állj meg egy pillanatra. Ugorj le a boltba vagy valamelyik közeli bioboltba mosószódáért, szódabikarbónáért, bóraxért. Belőlük fog készülni az a koncentrátum, amellyel gyakorlatilag az egész konyhát kitakaríthatod a szekrényektől kezdve a csempékig. Keverj össze 20 evőkanál mosószódát, 8 ek. szódabikarbónát, 5 ek. bóraxot 4 dl vízben. Általános tisztításhoz 2 liter vízbe tégy belőle egy kupaknyit. A vízkövet ecettel vagy citromsav és víz elegyével tudod leoldani. Érdemes az üres szórófejes flakonokat megőrizni, s abba beletölteni a keveréket.

Súrolásra szódabikarbóna vagy mosószóda az ajánlott. A lefolyót is érdemes átöblíteni, szórj bele szódabikarbónát és ecetet, ez szépen kipusztít mindent. A konyhai segédeszközök zsírját is jól oldja a fenti koncentrátum, de vigyázz, kesztyű használata nélkül kiszáríthatja a kezed. A hűtőt ecetes ruhával töröld át, így nem lesz esélye a penésznek. A mikróba tégy be pár percre egy tányér vizet citromkarikákkal. A párával jól tisztítható a zsír, és fertőtlenít is. A kotyogós kávéfőzőbe tölts vizet és ecetet 1-1 arányban, majd tedd fel főni, mint a kávét. Ezt követően tiszta vízzel is főzd át. Harmadszor pedig tömd meg a legjobb kávéddal, megérdemled, a küldetés legnehezebb része teljesítve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.