Ragyogóan tiszta otthon 60 perc alatt - Tippek a nagytakarításhoz

karácsony takarítás házimunka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs sok időd, hogy rendbe szedd az otthonodat, vagy karácsony után nincs kedved ismét a nagytakarításhoz? Nem gond! Akár egy óra alatt is összedobhatod a lakást.

Tipp! Ezeket néztétek 2011-ben. Kattints a galériákért!






Thinkstock
Thinkstock

Szellőztetés 10 perc alatt - közben ráadásul nekikezdhetsz a rendrakásnak is

Mindenekelőtt eressz friss, hűvös levegőt a helyiségekbe! Szellőztess ki alaposan, csinálj egy kis huzatot, hogy az elhasználódott levegő elillanjon. A szellőztetéssel nemcsak üde, tiszta levegőt engedsz be a lakásba, de ki is engedheted a szagokat, a párát és a port.

Pakolás 10 perc alatt

A gyerekek szétdobálták a játékokat? Az asztalon poharak és tányérok? Kész káosz a karácsony! Ha azt hiszed, hogy te vagy az egyetlen, aki az ünnepek alatt nem a renddel foglalkozik, hanem inkább pihen és élvezi a nyugalmat, tévedsz. A karácsony mindenkinek karácsony, de szerencsére gyorsan leszámolhatsz a káosszal. Az alapos szellőztetés után folytasd a last minute rendrakást pakolászással, a feladatokat pedig oszd el a családtagjaid között, mindenki rakja el maga után, amit korábban elővett, és nem tett a helyére. A mosatlan kerüljön a mosogatóba, a játékok a gyerekszobába, a könyvek a polcra, a szennyes pedig a szennyestartóba vagy a mosógépbe. Ha az egész család kiveszi a részét, néhány perc csupán az egész hadművelet.

A Life.hu tippje

Elsősorban azokat a területeket tedd rendbe, ahova a vendégek is betérnek. A nappaliban, a fürdőszobában és az étkezőben számold fel először a kupit, a hálószoba vagy a konyha most lehet másodlagos.

Thinkstock
Thinkstock

Portörlés és porszívózás 10-10 perc alatt

Mivel időszűkében vagy, a szekrény vagy kanapé alá bújt porcicákkal most ne foglalkozz, inkább a szekrényen, a polcon vagy az asztalon letelepedett port töröld le. Ha már minden portalan, fuss egy kört bútorápolóval vagy általános tisztítóval is. Ezután gyorsan porszívózz fel! Ne feledkezz meg a karácsonyfa alatt megbúvó, lehullott tűlevelekről sem. Igazán kellemetlen lenne, ha a vendégeid sziszegve lépdelnének a szőnyegen a szúrós tövisek miatt. Ha minden csillog, kétség sem fér az otthonod makulátlanságához.

A Life.hu tippje

Használj portörlő kesztyűt! Vegyél (fel) erre a célra kitalált pamutkesztyűt, és azzal töröld át a polcokat - sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint ronggyal. Ha kész vagy, egyszerűen rázd ki, és máris készen áll a kesztyű a következő bevetésre. Ha pedig már elég koszos, egyszerűen dobd be a mosógépbe egy körre.

Tipp! Hírességek, akik 2011-ben hunytak el. Kattints a galériáért!



Felmosás 10 perc alatt





Thinkstock
Thinkstock

Mosás előkészítése 10 perc alatt

Karácsonykor még a legpedánsabb háziasszony is csak a kanapéra dobja a levetett ruháját, nem beszélve a kevésbé rendszerető férjekről és gyermekekről. Most azonban össze kell szedned magad - és a szennyest is. Ha felnyaláboltad a ruhákat, vidd ki, majd készítsd össze a soron következő mosást, a mosógépet viszont ne indítsd el a vendégség végéig, hogy ne kelljen a kellemes beszélgetés közben felpattannod, és kiteregetned. Az ismerőseid amúgy sem kíváncsiak a szárítódon lógó ruhákra.

Mosogatás 10 perc alatt

Ha nincs mosogatógéped, valószínűleg a mosogatás számodra is igazi mumusfeladat. A leégett serpenyők és lábasok sikálásának azonban mégse most állj neki! Vedd számba, hogy mire lehet szükséged a vendégek kiszolgálásához - poharakra, tányérokra, kávéscsészékre, teásbögrékre, süteményes villákra, kiskanalakra. Így csak ezeket mosd és törölgesd el a szennyeshalomból. Ha marad időd, meg is teríthetsz az étkezőben vagy a nappaliban.

Tipp! Megható képek a szívátültetett kisfiúról. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.